Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

U eksploziji automobila ubijen avganistanski tv voditelj

09.11.2020.
Avganistan

Bivšem voditelju avganistanske televizije "Tolo" Jami Siavašu podmetnuta je bomba u automobil, a on i dva saputnika u kolima, poginula su u eksploziji.
Кabulska policija je saopštila da je istraga u toku, da za sada nije poznat identitet druga dva nastradala civila, kao i da niko nije preuzeo odgovornost za ovaj atentat, preneo je AP.
U poslednjih nekoliko meseci nasilje i haos vratili su se u Avganistan: prošle nedelje je u napadu na Univerzitet u Кabulu poginulo 22 ljudi, uglavnom studenata, a 24. oktobra, u napadu na drugu obrazovnu instituciju u Кabulu život je izgubilo 24 ljudi.
Odgovornost za dva smrtonosna napada u avganistanskoj prestonici kasnije je preuzela Islamska država.
Porast nasilja koincidira sa mirovnim pregovorima koje u Кataru vodi avganistanska vlada sa predstavnicima talibana nastojeći da se okonča višedecenijski, surovi rat u Avganistanu.
Svetski mediji prenose da je do sada postignut jedva primetan napredak u mirovnim pregovorima dve strane koji su bili uslov u američkom sporazumu sa talibanima o povlačenju i prekidu 19-godišnjeg američkog vojnog prisustva u Avganistanu.
IZVOR: TANJUG