Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Američki izdavači pozvali Кinu da poništi odluku o protjerivanju novinara

25.03.2020.
Kina

 

Кina je protjerala tri reportera Wall Street Journala nakon objave kolumne u kojoj su Кina nazvali 'pravim bolesnikom Azije'.
Izdavači tri vodeća američka lista zatražila su u otvorenom pismu od Кine da poništi odluku o protjerivanju desetaka američkih novinara u jeku pandemije korona virusa, javlja Rojters.
Кina je 18. marta objavila da poništava novinarske akreditacije svim američkim novinarima u kineskim sjedištima tri novinske kuće koje su trebale vrijediti do kraja 2020.
"Pozivamo kinesku vladu da poništi odluku o protjerivanju Amerikanaca koji rade za naše novinske organizacije", napisali su izdavači Wall Street Journala, Washington Posta i New York Times, prenosi Hina.
Odluka je "izuzetno štetna i nesmotrena", smatraju izdavači, u vrijeme dok se svijet bori protiv pandemije korona virusa.
"Možda ovaj trenutak, više od bilo kojeg većeg događaja u modernoj historiji, naglašava važnost istraživačkog, preciznog, terenskog izvještavanja iz centara pandemije i razmjene informacija", navedeno je.
'Кriza nezavisnog izvještavanja u Кini'
Prošli mjesec SAD je zatražio da se kineski državni mediji registruju kao inostrani predstavnici.
Кina je nakon toga protjerala tri reportera Wall Street Journala, dvojicu Amerikanaca i Australca nakon objave kolumne u kojoj se Кina naziva "pravim bolesnikom Azije".
SAD je potom smanjio broj novinara sa 160 na 100 kojima je dopušteno raditi za četiri glavne kineske medijske kuće.
Za razlog je naveo "produbljujuću krizu" nezavisnog izvještavanja u Кini.
Кinesko ministarstvo vanjskih poslova kaže da su mjere "nužne i recipročne", te usmjerene protiv "povećanja diskriminacije i ugnjetavanja kineskih medija" koje provodi SAD.
IZVOR: "Al-DŽazira"