Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Кina proteruje američke novinare

18.03.2020.
Kina

Ministarstvo spoljnih poslova Кine naložilo je danas američkim novinarima koji rade za redakcije Glasa Amerike Njujork tajmsa, Volstrit žurnala, Tajma i Vašington posta da vrate svoje akreditive jer im više neće biti dozvoljeno da rade kao novinari u Кini, uključujući i teritorije Hongkonga i Makaoa.
U saopštenju se navodi da su Sjedinjene Države označile pet kineskih medija kao „strane misije“ i da Кina traži da, u duhu reciprociteta, ogranci redakcija Glasa Amerike, Njujork tajma, Volstrit džurnala, Vašington posta i Tajma u pisanoj formi dostave informacije o svom osoblju, finansijama, operacijama i nekretninama u Кini.
Кao odgovor na američko smanjene broja kineskih medijskih kuća u SAD, Кina traži da novinari sa američkim državljanstvom ovih medijskih kuća, čije novinarske akreditaciej ističu krajem 2020. godine obaveste Odeljenje za informacije Ministarstva spoljnih poslova u roku od četiri kalendarska dana, a da ih vrate u roku od 10 dana počev od danas.
Njima neće biti dozvoljeno da nastave rad kao novinari u Кini, uključujući teritorije Hongkonga i specijalnog administrativnog regiona Makao.
Ministarstvo navodi da će, kao dgovor na diskriminatorna ograničenja SAD prema kineksim novinarima, kada je reč o vizama, Кina preduzeti recipročne mere prema američkim novinarima.
U saopštenju se podseća da su vlasti SAD u decembru 2018. godine naredile određenim kineskim medijima u Americi da se registruju kao „strani agenti“, dok je u februaru ove godine pet kineskih medija označeno kao „strane misije“ i postavljen je uslov broja zaposlenih, čime je određen broj kineskih novinara proterano iz SAD.
IZVOR: FONET