Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Ukrajinska televizija pogođena raketom posle najave intervjua Putina

15.07.2019.
Putin

Sedište jedne ukrajinske televizijska stanice u Кijevu napadnuto je ručnim raketnim bacačem posle najave te televizije da će emitovati dokumentarac sa intervjuom ruskog predsednika Vladimira Putina, javile su danas ukrajinske vlasti i osudile napad kao teroristički.
Napad se dogodio prošle noći, niko nije povredjen, ali je oštećena fasada zgrade televizije „112 Ukraina“, navela je policija.
Ručni raketni bacač ostavljen je kod zgrade.
Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) pokrenula je istragu, a policija kontrole u Кijevu u potrazi za napadačem.
Predsednik televizije „112 Ukraina“ Egor Benkendorf pozvao je u saopštenju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da odmah osudi taj „kriminalni akt“ i da jasno naglasi da niko ne sme da koristi nasilje protiv medija.
Vlasnik televizije je proruski poslanik Taras Кozak. Televizija je pre nekoliko dana dobila upozorenja od ukrajinskog tužilaštva posle objavljivanja namere da emituje dokumentarac američkog reditelja Olivera Stouna o Ukrajini u kome je i intervju sa Vladimirom Putinom.
U četvrtak je glavni ukrajinski tužilac Juri Lucenko rekao da će sve osobe odgovorne za emitovanje tog „filma ruske propagande“ biti pozvani na ispitivanje.
Televizija je juče saopštila da je dobila direktnu pretnju o napadu od ultranacionalilstičkih organizacija.
Posle napad televizija je saopštila da su otkazali emitovanje dokumentarca, najavljeno za utorak, u nadi da će izbeći suđenje i kazne vlasti.
IZVOR: "Danas"