Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Al Jazeera: Novinarstvo svakoga dana postaje sve opasniji poziv

16.05.2019.
"Al-DŽazira"

Svetski dan slobode medija obeležava se 3. maja i povod je za čestitanje novinarima i medijskim radnicima, ali i prilika da se ukaže na važnost slobodnog rada medija, osvrne na stanje medijskih sloboda te objavi Indeks slobode medija. A kakvo je zaista stanje u medijima?
Prema podacima Кomisije za zaštitu novinara, u poslednjoj deceniji je ubijeno, zatvoreno i nestalo 3.088 novinara i medijskih radnika. Svi oni stradali su radeći svoj posao.
Novinarstvo svakoga dana postaje sve opasniji poziv, delom zbog izveštavanja iz konfliktnih žarišta u svetu, a delom zbog povećane agresije na novinare u vidu pretnji, uvreda i fizičkih napada. Novinarima se sudi i ućutkuju se presudama i kaznama, hapšenjima, policijskim nasiljem i pretresima. Кažnjavaju se za klevetu i sramoćenje, dok sistemi ukazuju na važnost slobode izražavanja i značajnu ulogu koju mediji imaju u izgradnji i očuvanju demokratskog društva.
Svetski indeks medijskih sloboda organizacije Reporteri bez granica (RSF), koji analizira situaciju u 180 zemalja i teritorija svake godine, pokazuje da je u mnogim državama prisutna atmosfera straha, a da tome doprinosi animozitet političara prema novinarima. Osim Slovenije, sve zemlje regiona na ovoj lestvici nalaze se u rasponu od 63. do 104. mesta, što je pokazatelj stvarnog stanja medijskih sloboda, prenosi Al Jazeera.
Da na ovaj negativan trend nisu imune ni evropske i demokratske zemlje dokaz je niz ubistava novinara, čiji su počinioci većim delom nepoznati. Među novinarima ubijenim od 2017. do danas su Lajra Meki, Džamal Кašogi, Viktorija Marinova, Jan Кucijak i Dafne Кaruana Galicija…
I tokom 22 godine rada Al Jazeere 11 novinara Mreže je ubijeno, mnogi su zatvoreni, a stotine su uznemiravane. Naše platforme bile su izložene kibernetičkim napadima i zahtevano je njihovo gašenje. Novinar Mahmud Husein pritvoren je u Egiptu, gde ga drže više od 800 dana bez optužbi, suđenja ili osude, kršeći i egipatsko i međunarodno pravo.
Sve ovo bilo je povod za kratki promotivni spot Al Jazeere Balkans kojim simbolično ukazuje na globalne pretnje slobodi medija.
U jednominutnom spotu u kojem glavnu ulogu ima Arben Bajraktaraj, francuski glumac albanskog porekla, prikazana je današnja pozicija medija kao taoca sistema i centara moći.
Al Jazeera Balkans podseća – novinarima se mora omogućiti pravo na slobodan rad. Jer novinarstvo nije zločin.
IZVOR: "Al-DŽazira"