Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Radio Slobodna Evropa će se žaliti Vrhovnom sudu Rusije

04.01.2019.
"Slobodna Evropa"

Radio Slobodna Evropa (Radio Free Europe/ Radio Liberty - RFE/RL) žaliće se Vrhovnom sudu Rusije i tražiti da odbaci novčanu kaznu od 100.000 rubalja (1.440 dolara) koja je izrečena u julu na osnovu kontroverznog zakona o "stranim agentima" u zemlji.
Odluka je donesena nakon što je moskovski gradski sud odredio 13. decembra da se odbije žalba RFE/RL koja je upućena nakon odluke Okružnog suda od 21. avgusta da kazna ostane na snazi. Novčana kazna izrečena je na osnovu toga što su sudovi utvrdili da RFE/RL nije ispunila obavezu da izveštava o svom radu u Rusiji nakon što je Ministarstvo pravde u decembru 2017. godine RFE/RL i nekoliko njegovih odeljenja odredilo kao "strane agente".
Označivanje RFE/RL kao stranog agenta zasniva se na zakonu koji je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao u novembru 2017. godine i koji je omogućio vladi da primeni tu oznaku na medije koji primaju sredstva iz inostranstva, podvrgavajući ih istim zahtevima kao i nevladine organizacije koje primaju sredstva iz inostranstva.
RFE/RL je platio kaznu, ali tvrdi da nije bio u mogućnosti da ispuni zahtev o izveštaju do 15. aprila, jer je Ministarstvo pravde, uprkos ponovljenim zahtevima, propustilo da dostavi obrasce i pravovremeno iznese detalje postupka izveštavanja. Službene instrukcije za izveštavanje za ne-ruske pravne subjekte kao što je RFE/RL objavljene su tek 16. aprila.
Ekspanzija ionako već kritikovanog zakona o "stranim agentima" i uključivanje medija u tu kategoriju izazvala je oštre kritike zapadnih vlada i aktivista za ljudska prava koji tvrde da se Кremlj time služi zarad suzbijanja informacija. "Odluka Gradskog suda u Moskvi je poslednji napor ruskih vlasti da onemogući rad naše kompanije, a posebno rad naših novinara u Rusiji", izjavila je v.d. predsednika RFE/RL Dejzi SIndelar. "Naš posao je da pružimo uravnoteženo i objektivno izveštavanje o događajima u Rusiji i svetu", dodala je Sindelar. "Bilo kakva sugestija da su naši novinari agenti bilo koje vlade je lažna."
Ruski zvaničnici su rekli da je širenje zakona o "stranim agentima" na medije bio "simetrični odgovor" nakon što je od RT-a, satelitske televizije koju podržava Кremlj, zahtevano da registruje svoju američku radnu jedinicu prema Zakonu o registraciji stranih agenata. Američke obaveštajne službe su optužile RT za širenje propagande.
Rusko Ministarstvo pravde proglasilo je Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda, Glas Amerike, te nekoliko pridruženih medijskih servisa "stranim agentima", u decembru 2017. godine.
U saopštenju na web stranici tog ministarstva tada je navedeno da su Radio Slobodna Evropa, Glas Amerike, televizijski kanal Current Time (Aktualne teme), potom Tatar-Baškirski servis RSE, Sibir Reality, Ideal Reality, Faktograf, Кavkaz Reality i Кrim Reality, "strani masovni mediji koji funkcionišu kao strani agenti".
Američki zvaničnici tvrde da se američki i ruski zakoni znatno razlikuju i da Rusija koristi svoje zakonodavstvo o stranim agentima da ućutka neslaganje i obeshrabri slobodnu razmenu ideja.
RFE/RL je privatna, neprofitna organizacija finansirana grantom američkog Кongresa, koju nadgleda Američka agencija za globalne medije (USAGM), supervizor vladinih civilnih radiodifuznih i medijskih operacija. Zakon SAD-a garantuje uređivačku nezavisnost RFE/RL, uspostavljanjem informativnog zaštitnog zida između RFE/RL i američke vlade.
IZVOR: "Slobodna Evropa"

Najnovije