Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Broj ubistava novinara i medijskih radnika porastao u 2018.

31.12.2018.
IFJ

Broj ubistava novinara i medijskog osoblja ponovo je povećan u 2018. godini posle pada u prethodnih šest godina, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).
U godišnjem izveštaju IFJ koji će biti objavljen sutra navodi se da su u 2018. godini u svetu ubijena 94 radnika u medijima, 12 više nego u prethodnoj godini.
Pre sada okončanog trenda pada broja ubistava, u 2012. godini ubijen je 121 radnik u medijskoj industriji. Od početka vodjenja evidencije 1990. godine godina s najviše ubistava - 155, bila je 2006.
Najviše novinara i medijskog osoblja ove godine je stradalo u Avganistanu, gde je bilo 16 ubistava. Slede Meksiko s 11, Jemen sa devet i Sirija s osam ubistava u 2018. godini.
Predsednik IFJ Filip Lerut rekao je za Asošiejted pres da ta ubistva utiču na traganje za istinom i na deljenje informacija u zajednicama i zemljama u kojima se dešavaju.
"Novinari su na meti zato što su svedoci. A rezultat toga, kada se u nekoj zemlji ubije novinar ili mnogo novinara, jeste povećanje autocenzure", rekao je Lerut.
IFJ povezuje oko 600.000 medijskih profesionalaca iz 187 sindikata i udruženja u više od 140 zemalja. Novi izveštaj pokazuje, navodi IFJ, da se novinari suočavaju se opasnostima nezavisno od rizika izveštavanja iz ratnih zona i o ekstremističkim pokretima.
Irak, gde je 309 medijskih profesionalaca ubijeno u poslednjih 25 godina, dugo je bio na čelu liste IFJ, a u 2018. godini u toj zemlji zabeležena je smrt jednog fotoreportera.
Neočekivano visoko na listi, na šestom mestu, našle su se SAD s pet ubistava.
Ubistvo saudijskog novinara Džamala Кašogija, kolumniste Vašington posta, dobilo je najveću pažnju javnosti ove godine. On je ubijen 2. oktobra kada je otišao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu da formalizuje razvod kako bi mogao da se venča sa turskom verenicom, ali je tamo zadavljen i raskomadan, navodno od saudijskih tajnih agenata.
IZVOR: IFJ