Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Ruska Duma priprema zabranu pristupa američkim medijima

05.12.2017.
Rusija

Ruski poslanici su pripremili nove propise koji će zabraniti pristup donjem domu parlamenta američkim medijima koji su označeni kao strani agenti, kao odgovor na povlačenje akreditacija novinarima ruske televizije RT u Kongresu SAD.

Administrativni odbor Državne dume predložio je da donji dom glasa o toj meri u sredu, a gornji dom ruskog parlamenta, Savet Federacije, planira da povuče sličan potez tokom decembra.
Komitet Kongresa SAD koji se bavi akreditovanjem televizijskih novinara jednoglasno je u sredu odlučio da povuče akreditacije za televiziju RT koju finansira Kremlj, pošto je ta medijska kuća postupila po američkom zahtevu i registrovala se kao "strani agent".
Rusija je taj potez američkog Kongresa osudila kao gušenje slobode medija i usvojila novi zakon koji omogućava ruskim vlastima da međunarodne medijske kuće označe kao "strane agente". Odluku o tome donosi Ministarstvo pravde Rusije.
Američke obaveštajne službe tvrdile su da je televizija RT bila sredstvo Kremlja za mešanje u proces američkih predsedničkih izbora 2016. godine. Moskva negira bilo kakvu umešanost.
Strani dopisnici u Rusiji mogu da pristupe ruskom parlamentu i nekim vladinim agencijama na osnovu medijskih akreditacija koje izdaje rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
IZVOR: BETA