Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Redakcija katalonskog nedeljnika pretresena, urednik optužen da priprema zabranjeni referendum o nezavisnosti

12.09.2017.
Katalonija

Redakcija katalonskog nedeljnika El Valens pretresena je za vikend, a urednik Frančesko Fabregas saslušan u policiji nakon što je optužen po tri osnova u vezi sa pripremom referenduma o nezavisnosti Katalonije najavljenog za 1. oktobar, a čiji je zakon o održavanju suspendovao Ustavni sud Španije.
U optužnici se navodi da se urednik katalonskog nedeljnika tereti za neposlušnost, opstrukciju pravde i saradnju u zloupotrebi javnih finansijskih sredstava.
Fabregas je pet sati po policijskom pretresu redakcije, u prisustvu advokata, otišao u stanicu civilne garde i branio se ćutanjem, objavljeno je na sajtu www.elnacional.cat/en/.
Sud je policiji naložio da pretrese štampariju i redakcijske prostorije lista El Valens na dva mesta, kao deo istrage u vezi sa navodnim pripremama za nezakoniti referendum Katalonije, pišu katalonski portali.
Fabregas je osudio policijski pretres redakcije navodeći da za to nema osnova „jer nismo počinili nikakav zločin, a ponašali su se prema nama kao prema kriminalcima“.
„Kažu da smo napravili glasačke listiće, ali nisu ništa uzeli jer ništa nisu pronašli“, naveo je Fabregas.
Španski Ustavni sud je prošle nedelje suspendovao zakon o održavanju referenduma o nezavisnosti koji je usvojio katalonski parlament.
IZVOR: UNS