Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Novine i TV vijesti za poreze dužni više od 600.000 eura

17.06.2016.

Televizija Vijesti i Dejli pres (ND Vijesti) državi u ovom trenutku za poreze i doprinose na lična primanja duguju više od 600.000 eura, pokazuju podaci do kojih su došle Dnevne novine.

Još drastičnije od toga jeste da ova pravna lica nijesu godinu dana Poreskoj upravi predavali čak ni izvještaje o porezima i doprinosima na lična primanja (IOPPD obrazac) što su po zakonu dužni da urade svakog mjeseca, bez obzira da li su isplatili plate ili nijesu.
Prema nezvaničnim ali pouzdanim podacima Dnevnih novina, Dejli pres je posljednji izvještaj (IOPPD obrazac) predao u februaru ove godine, ali za lični dohodak isplaćen u avgustu prošle godine. Televizija Vijesti je otišla još dalje. Posljednji izvještaj o porezima i doprinosima predala je oktobru prošle godine, za platu iz maja 2015.
Obaveze Dejli presa (ND Vijesti) su oko 40.000 mjesečno. Dakle, računica je jasna od septembra prošle do juna ove godine, koliko nijesu izmirivali obaveze, ovaj medij je nakupio 360.000 eura poreskog duga.
Televizija Vijesti je za godinu, od kako niti prijavljuju, niti uplaćuju poreze i doprinose, samo po ovom osnovu državi dužna više od 280.000 eura. NJihove mjesečne obaveze po ovom osnovu su oko 23.500 eura, saznaju Dnevne novine.
Podsjetimo, zakonom je definisano da je svaki „poslodavac, odnosno isplatilac primanja dužan da obrazac IOPPD, koji obuhvata isplate svih primanja koje su odnose na isti obračunski period (mjesec), podnese do 15. u mjesecu za prethodni mjesec".
Nepoštovanjem ove obaveze država nema jasnu sliku koliko koji poreski obveznik duguje i da li duguje. Jer, dug, kako su Dnevnim novinama objasnili finansijski stručnjaci, ne može biti prikazan kao takav ako ne postoji takozvani IOPPD obrazac, odnosno izvještaj o obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima. Jedino preko tog obrasca država ima uvid u finansijsku disciplinu pravnih lica kada se radi o obavezama prema njoj.
Izbjegavanje pravnih subjekata da dostave obavezni IOPPD obrazac spada u domen prekršaja, što je bivši ministar finansija Radoje Žugić pokušao da promijeni tražeći od parlamenta da to bude bude krivično djelo.
Takva njegova inicijativa, međutim, nije naišla na odobravanje tadašnje parlamentarne većine formirane od opozicije i Socijaldemokratske partije, što je čudno s obzirom da su upravo njima bila puna usta priče o zaštiti državnih finansija, odnosno kontroli naplate poreza i doprinosa i trošenja novca.
Poreska uprava, kako saznaju DN, dala je nalog za kontrolu poslovanja Dejli presa i TV Vijesti, ali i drugih medija. Valjda da pokažu kako nema favorizovanih, nego da su svi jednaki. Ako je tako, kako se onda može objasniti činjenica da se jednom pravnom subjektu, ko god da je to, dozvoljava da čak ne pošalje ni obaveznu prijavu o porezima i doprinosima?!
Nalog za kontrolu, što je takođe interesantno, poklopio se sa napadom člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića na komercijalne televizije Pink M i Prva Tv, koje je prozvao za nezakonito poslovanje, uprkos tome što uredno izmiruju obaveze prema državi. Dok dugove Vijesti nije ni pomenuo.
IZVOR: UNS

Najnovije