Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Egipat: Kordon policije ispred novinarskog sindikata

05.05.2016.
Egypt

Policija je izolovala sedište novinarskog sindikata u Kairu i ograničila pristup zgradi nakon spora koji je intenziviran posle racije i hapšenja dvoje novinara.

Više desetina novinara okupilo se ispred sedišta sindikata, uzvikujući "novinarstvo nije zločin" i zahtevajući smenjivanje egipatskog ministra unutrašnjih poslova Magdija Abdela Gafara.
"Ovde smo danas da bismo branili novinarstvo. Mi branimo prava i dostojanstvo novinara", rekao je na skupu predsednik novinarskog sindikata Jahija Kalaš. 
U međuvremenu, pritalice egipatskog predsednika okupile su se ispred policijskog kordona oko sedišta sindikata, a pojedini su uzvikivali "El Sisi, volimo te" i "Novinari su razbojnici". Nije bilo izveštaja o nasilju. 
Današnji događaj poslednji je u nizu tokom krize sa kojom se suočava egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi, koga su kritičari optužili da je organizovao udar na medije. 
Dvoje novinara uhapšeno je u nedelju zbog optužbi da su pozivali na antivladine proteste zbog odluke El Sisija da Saudijskoj Arabiji preda dva ostrva u Crvenom moru.
IZVOR: BETA

Najnovije