Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Viktor Ivančić: Novinarstvo danas ne živi od svog proizvoda

23.08.2023.

„Novinarstvo se strukturalno mijenja jako brzo i jako puno u odnosu na vremena kada sam ja počinjao, bez obzira na režime u kojima se to novinarstvo odvijalo. Ono je danas struka koja doživljava promjenu, upada u mrežu lojalnosti, ono ne živi od svojeg proizvoda“, rekao je za poslednji broj magazina Liceulice kolumnista i nekadašnji urednik hrvatskog Feral Tribjuna Viktor Ivačić.

On ističe da se novinarstvo "kao struka menja".

„Postoji u tim promjenama nešto užasno nezdravo i, na dugi rok, suicidalno. Vi, ako ste obućar, vi napravite cipelu i prodate tu cipelu, ili je trgovac proda i dobijate neki novac od te cipele. A vi proizvedete novinski tekst za neke medije, a živite od oglasa, koji je sasvim drugi prozivod. Pritom, to nije proizvod koji je samo različit od novinskog teksta, nego mu je direktno sukobljen. Za oglas vam neko plati da ga hvalite, a novinski članak je nešto sasvim drugo. I konačno je došlo do perverznog spajanja tih dvaju proizvoda – novinskog teksta i marketinga, i iz toga onda nastaje nešto sasvim drugačije“, rekao je Ivančić.

Кako objašnjava, novinari su danas uvučeni u mrežu lojalnosti koja uništava njihovu struku.

„Mislim da će dugoročni ishod tog procesa biti da će mediji preživjeti, ali da će novinarstvo kao struka umrijeti ili ga barem neće biti u onom tradicionalnom shvaćanju novinarstva – a koje je jedino normalno – da se ono shvati kao zanat“, zaključio je Ivančić.

Izvor: Liceulice/UNS

Viktor Ivančić (foto: HRT, Jutjub, snimak ekrana) 

Najnovije