Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Region
24.10.2023.
Novinari Danasa, sarajevskog Oslobođenja i podgoričkih Vijesti istraživali su kakav odnos imaju vlasti u zemljama regiona prema medijima koji kritički posmatraju njihov (ne)rad.
27.09.2023.
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izražavaju duboku zabrinutost i nezadovoljstvo zbog predloženog uvođenja novog kaznenog djela u Кazneni zakon, koje se odnosi na neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje koje se tiče sudionika postupka.
23.08.2023.
„Novinarstvo se strukturalno mijenja jako brzo i jako puno u odnosu na vremena kada sam ja počinjao, bez obzira na režime u kojima se to novinarstvo odvijalo. Ono je danas struka koja doživljava promjenu, upada u mrežu lojalnosti, ono ne živi od svojeg proizvoda“, rekao je za poslednji broj magazina Liceulice kolumnista i nekadašnji urednik hrvatskog Feral Tribjuna Viktor Ivačić.
17.07.2023.
Premijer Slovenije Janez Janša je godinama pokušavao da slovenačku radio-televiziju RTV pretvori u svoj propagandni instrument. Sada jedan novi zakon obećava više nezavisnosti za novinare i medije.
11.05.2023.
Sindikat zaposlenih RTCG večeras je na Fejsbuku objavio saopštenje i najavio generalni štrajk, ukoliko se do petka ne potpiše Кolektivni ugovor. Saopštenje Sindikata zaposlenih RTCG-a prenosimo integralno.
10.05.2023.
Hrvatsko novinarsko društvo izražava zabrinutost sustavnom kampanjom koja se lažnim i opasnim optužbama protiv tjednika Novosti i novinara i novinarki koji rade u njemu sada prebacila i u saborske klupe.
31.03.2023.
U istragama ubistava novinara u bivšoj Jugoslaviji u većini slučajeva nema rezultata, a saradnja i objedinjeni spisak svih ubijenih mogli bi biti korak bliže ka otkrivanju počinilaca, zaključci su sa današnje konferencije „Tri decenije posle: šta znamo, a šta otkrivamo o nekažnjenim ubistvima novinara 1991. do 1995. godine“ održane danas u Pres centru UNS-a.
14.03.2023.
Grupa novinara koja prati zasedanje Narodne skupštine Republike Srpske danas je ispred zgrade entitetskog parlamenta u Banjaluci polomila olovke u znak protesta zbog namere usvajanja zakona kojim će biti kriminalizovana kleveta u RS.
24.02.2023.
Sprečavanje falsifikovanja činjenica i veći domet sadržaja o srpskoj kulturi na društvenim mrežama danas su na dvanaestoj Medijskoj konferenciji dijaspore i Srba u regionu, održanoj u Pres centru UNS-a, izdvojeni kao neophodni za kvalitetnu promociju kulturnog nasleđa putem digitalnih tehnologija.
Montenegro
09.12.2022.
Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.