Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sindikat RTCG-a: Ukoliko ne bude dogovora do petka generalni štrajk

11.05.2023.

Sindikat zaposlenih RTCG večeras je na Fejsbuku objavio saopštenje i najavio generalni štrajk, ukoliko se do petka ne potpiše Кolektivni ugovor. Saopštenje Sindikata zaposlenih RTCG-a prenosimo integralno.

Nakon štrajka upozorenja (24.aprila) postigli smo dogovor sa menadžmentom RTCG-a da se ne oglašavamo do usvajanja izmjena Кolektivnog ugovora. Poštujući dogovor nijesmo izlazili u javnost saopštenjima sve do večeras iako je i u ovom periodu bilo odugovlačenja.

Кoristimo priliku da obavijestimo javnost da je današnja sjednica Savjeta RTCG-a, na kojoj je trebalo da bude usvojen usaglašeni Кolektivni ugovor, čime bi se stekli uslovi za povećanje zarada zaposlenih, odgođena.

Кolektivni ugovor potpisali su generalni direktor RTCG-a i predsjednice oba sindikata u četvrtak, 4.maja. Iako je bilo najavljeno da će sjednica Savjeta na kojoj bi bio usvojen ovaj dokument biti održana u petak, 5. maja, sjednica je pomjerena za danas, 8.maj. Međutim, danas u 14h obaviješteni smo da Savjet nije imao potreban kvorum da održi ovu, za radnike RTCG-a, izuzetno važnu sjednicu. Iako je generalni direktor RTCG-a Boris Raonić više puta istakao da se zbog hitnosti može održati i elektronska sjednica Savjeta, čime se izbjegava nedostatak kvoruma, sjednica je zakazana u standardnom formatu.

Strpljenje, koje smo pokazali prethodnih mjeseci boreći se za povećanje zarada je na izmaku.

Pokušavamo da razumijemo zbog čega članovi Savjeta nijesu mogli da prisustvuju današnjoj sjednici. Jedan razlog može biti krajnje nerazumijevanje hitnosti situacije, a drugi je namjerna opstrukcija. Ali zašto i kome je to u interesu? Možemo samo da pretpostavljamo. Činjenica je da će, ako se nastavi sa opstrukcijama, radnici RTCG-a ostati bez uvećanih zarada čak i za maj mjesec.

Ako se do petka ne potpiše Кolektivni ugovor i tako prekine ova agonija, iskoristićemo svoje pravo na generalni štrajk, a to znači period velike nestabilnosti za RTCG. Strahovito nam je žao što se naše strpljenje i želja za mirnim rješenjem problema ovakvim postupcima omalovažavaju. Podsjećamo, sindikati i menadžment RTCG-a su postigli dogovor. Ministarstvo finansija je u petak, 5.maja, dalo pozitivno mišljenje na Кolektivni ugovor uključujući i predlog povećanja koeficijenata. Naglašavamo da je usvajanje Кolektivnog ugovora na sjednici Savjeta neophodno kako bi dokument prošao procedure u Skupštini i Vladi Crne Gore.

Apelujemo na članove Savjeta da pod hitno shvate ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo. Postavljamo jednostavno pitanje predsjedniku Savjeta RTCG-a Veselinu Drljeviću. Što Vas sprječava da za sjutra zakažete elektronsku sjednicu?

Autor: UNCG/Sindikat RTCG Izvor: UNCG/Sindikat RTCG

 

 

 

 

 

 

Najnovije