Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

HND osuđuje hajku na tjednik Novosti

10.05.2023.

Hrvatsko novinarsko društvo izražava zabrinutost sustavnom kampanjom koja se lažnim i opasnim optužbama protiv tjednika Novosti i novinara i novinarki koji rade u njemu sada prebacila i u saborske klupe.

Zadnje dvije saborske sjednice obilježile su sramotne opasne i neprihvatljive izjave saborskih zastupnika poput Željka Sačića (Hrvatski suverenisti), koji je optužio Novosti za širenje protuhrvatske propagande, a hrvatske Srbe za poticanje na terorizam i širenje četništva. Sačića je podržao mostovac Nikola Grmoja tvrdeći da se Novosti ne bave pitanjima koja su od interesa srpske nacionalne manjine, iznoseći pritom opasnu tezu da bi se smjele baviti samo tim pitanjima.

Salvi opasnih napada uključila se i zastupnica Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) napadom na Novosti jer, kako kaže, pišu neistine o Domovinskom ratu i Drugom svjetskom ratu, ustvrdivši među ostalim kako navedeni tjednik širi netoleranciju prema većinskom hrvatskom narodu.  Ista zastupnica prošli je tjedan tijekom saborske rasprave pozvala na pokretanje postupka protiv urednice Novosti kolegice Andre Radak zbog, kako ističe, poticanja netolerantnosti. U suludoj optužbi Ružica Vukovac pozvala je ministra unutarnjih poslova da na temelju izmjena Zakona o prekršajima pokrene postupak protiv urednice tjednika Novosti.  Na ovakvu izrazito opasnu optužbu reagirao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković (HDZ) ustvrdivši kako je neprihvatljivo pozivanje na progon zbog toga što neke novine pišu.

Ovakva huškačka i opasna retorika pojedinih saborskih zastupnika naslanja se na pisanje Hrvatskog tjednika, koji već dugo širi mržnju prema tjedniku Novosti i kolegicama i kolegama koje u njemu rade, a riječ je o istaknutim hrvatskim novinarkama i novinarima ovjenčanim brojnim nagradama Hrvatskog novinarskog društva. HND-u je jasno da ovakva kampanja nije slučajna, ali upozorava kako je ovakva retorika koja se iz opskurnih tjednika prebacila u saborske klupe iznimno opasna i da je ovo sad već otvoreno crtanje mete na čelo našim kolegicama i kolegama. Stoga postavljamo pitanje tko će preuzeti odgovornost ako se nešto dogodi novinarima i novinarkama i svim zaposlenicima u Novostima?

HND pruža punu podršku kolegicama i kolegama koji su meta opasnih optužbi kojima je jedini cilj diskreditacija i na kraju gašenje ovog tjednika, a u isto vrijeme  tim istim zastupnicima ne smetaju huškački tjednici koji šire mržnju i povijesni revizionizam.

Za Izvršni odbor HND-a

Hrvoje Zovko, predsjednik

Autor: HND Izvor: HND

 

Najnovije