Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Zbog najave ponovne kriminalizacije klevete novinari u Banjaluci polomili olovke

14.03.2023.

Grupa novinara koja prati zasedanje Narodne skupštine Republike Srpske danas je ispred zgrade entitetskog parlamenta u Banjaluci polomila olovke u znak protesta zbog namere usvajanja zakona kojim će biti kriminalizovana kleveta u RS.

Novinari su naglasili da će objaviti imena i prezimena svih poslanika koji dignu ruku za kriminalizaciju klevete i uvrede.

Predsednik Кluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić izjavio je da su novinari poslanicima ostavili olovke kako bi sami nastavili da se bave novinarstvom, jer bi usvajanje ovako represivnog zakona ugasilo novinarstvo.

„Pozivamo poslanike da glasaju po svojoj savesti, a ne po stranačkoj pripadnosti“, rekao je Vukelić i dodao da je i sam premijer RS Radovan Višković priznao da je taj zakon loš, ali da je, uprkos tome, upućen u javnu raspravu.

Narodna skupština RS, koja je danas počela zasedanje u Banjaluci, razmatraće nacrt zakona koji će omogućiti vraćanje klevete i uvrede u Кrivični zakonik RS, uz predviđene drakonske novčane kazne za ta dela, čak i do 60.000 evra.

Vladajuća koalicija u RS je pozvala novinare da se uključe u javnu raspravu o ovom zakonu, ali su novinari poručili da je javna rasprava besmislena ako kriminalizacija klevete i uvrede ostane u tekstu.

Autor: Beta Izvor: Danas

Foto: snimak ekrana Blink

 

 

 

Najnovije