Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sud u Strazburu osudio Švajcarsku zbog prisiljavanja novinarke da otkrije svoje izvore

07.10.2020.
Switzerland

Evropski sud za ljudska prava danas je osudio Švajcarsku zato što je primorala novinarku da otkrije svoje izvore u istrazi o trgovini drogom, i podsetio na "važnost zaštite izvora u demokratskom društvu".
Nina Jeker je 2012. godine objavila članak u kojem je opisala višegodišnje delovanje trgovca kanabisom i hašišom koga je posetila.
Njan članak je doveo do otvaranja istrage u okviru koje je novinarka pozvana da svedoči, što je ona odbila. Кantonalni sud je prvostepeno presudio u korist novinarke.
Međutim, federalni sud je uskratio zaštitu izvora, presudivši da je njeno svedočenje jedini način da se identifikuje počinilac i da je javni interes "iznad privatnog interesa" novinarke.
Evropski sud u Strazburu je jednoglasno presudio da odluka švajcarskog pravosuđa predstavlja kršenje člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima, vezano za slobodu izražavanja.
Sudije su podsetile na "važnost zaštite novinarskih izvora po slobodu štampe u demokratskom društvu".
U presudi se ističe i da se obaveza novinara da otkrije svoj izvor može opravdati samo "preovlađujućim imperativom javnog interesa" koji u ovom slučaju nije utvrđen.
Pošto novinarka nije podnela odštetni zahtev, sud nije u presudi naložio Švajcarskoj da isplati odštetu.
 
IZVOR: BETA

Najnovije