Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Napadi na novinare
Vlada
15.07.2021.
Kabinet predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić saopštio je da izjave urednice Južnih vesti Gordane Bjeletić da je premijerka pre nje imala saznanja o ishodu postupka protiv osoba koje su ugrozile bezbednost novinarke „nikako ne stoje“.

Georgia
13.07.2021.
Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je ispred gruzijskog parlamenta tražeći ostavku premijera zbog smrti novinara koga su napali i tukli anti LGBT demonstranti. Snimatelj Aleksandar Laškarava pronađen je mrtav ranije danas u svom domu, prenela je televizija TV Pirveli za koju je radio.

Georgia
12.07.2021.
Gruzijski kamerman, koga su pretukli pripadnici ekstremne desnice na margini demonstracija protiv održavanja marša LGBT umro je, javila je danas televizija za koju je radio.

Netherlands
08.07.2021.
Peter R. de Fris, jedan od najpoznatijih holandskih novinara, koji je mnogo puta pokazao doslednost i hrabrost izveštavajući o organizovanom kriminalu, prevezen je sinoć u teškom stanju u bolnicu, nakon što je na njega pucao nepoznati napadač u Amsterdamu.

04.07.2021.
Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva predstavnike međunarodne zajednice i regulatorna medijska tela da reaguju na izveštavanje TV Siri iz Đakovice zbog kršenja profesionalnihstandarda i stvaranja atmosfere etničkog naboja i netrpeljivos
Ling Long
09.06.2021.
Bivši poverenik za informacije od javnog značaja, advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da slučajevi ometanja medijskih ekipa da snime priloge ispred gradilišta fabrike kineske kompanije Linglong u Zrenjaninu, predstavljaju „grubo kršenje Ustava i zakona Srbije“.

Slovenia
08.06.2021.
Slovenački premijer Janez Janša optužio je komesarku Saveta Evrope Dunju Mijatović za širenje „lažnih vesti“ jer je u svom izveštaju kritikovala stanje medijskih sloboda u Sloveniji.

Slovenia
07.06.2021.
Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović upozorila je danas na „uočljivo pogoršanje“ slobode izražavanja i medija u Sloveniji, u vladi desničarskog premijera Janeza Janše i pozvala zvaničnike da zaustave taj trend.

Germany
07.06.2021.
Nemačka policija je saopštila da je uhapsila 13 novinara dok su izveštavali sa ekoloških demonstracija protiv izgradnje puta u Berlinu.

Mijanmar
04.06.2021.
Vojni sud u Mjanmaru osudio je dva novinara na dvogodišnje kazne zatvora zbog njihovog izveštavanja.