Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Napadi na novinare
Meksiko
04.08.2020.
Meksička udruženja novinara su zatražila istragu i pravdu pošto su nepoznati napadači ubili novinara na jugu zemlje i policajca koji mu je dodeljen radi zaštite posle ranijeg napada.
"Glas Podrinja"
28.07.2020.
Nepoznati počinilac polupao je u noći između nedelje i ponedeljka zadnje vetrobransko staklo na službenom vozilu šabačkog informativnog preduzeća Glas Podrinja”, izdavača istoimenog regionalnog nedeljnika
Asanz
28.07.2020.
Džulijan Asanž pojavio se na sudu putem video-linka prvi put nakon tri meseca, u postupku u kome se očekuje odluka o ekstradiciji SAD. Asanžov advokata Edvard Ficdžerald tvrdi da američki državni tužilac Vilijem Bar slučaj koristi u "političke svrhe"
Bujanovac
27.07.2020.
Novinar Bujanovačkih Nikola Stevanović dobio je danas pretnje dok je za potrebe teksta o vanrednoj situaciji fotografisao bašte kafića na gradskom trgu, a osoba koja mu je pretila bila je u društvu dvojice policajaca na dužnosti upravo u bašti jednog od kafića
Zimbabve
27.07.2020.
Vlada Zimbabvea je danas optužila novinara i zviždača koji se nalazi u pritvoru za pokušaj državnog udara uz podršku SAD i "drugih stranih sila". Ministarka informisanja Monika Mucvangva je navela da novinar Houpvel Činono "nije uhapšen jer je objavio slučajeve korupcije, već zato što je na društvenim mrežama podsticao Zimbabveance da nasilno obore vladu"
Poljska
21.07.2020.
Poljska želi da izmeni propise koji regulišu koncentraciju medija u stranom vlasništvu pre isteka mandata sadašnje vlade 2023. godine, izjavio je lider vladajuće stranke Prava i pravde Jaroslav Кačinjski.
Novi Sad
17.07.2020.
Novosadska policija podnela je krivičnu prijavu protiv muškarca (36) iz Bačkog Dobrog Polja, zbog sumnje da je vređao i odgurnuo novinara Radio-televizije Srbije (RTS).
Rusija
14.07.2020.
Oko 20 ruskih novinara, koji su došli da podrže kolegu, bivšeg novinara Кomersanta Ivana Sofronova, optuženog za državnu izdaju, privedeno je ispred istražnog zatvora Lefortovo u Moskvi.
Snimatelj
14.07.2020.
Radna grupa za platformu o napadima i pitiscima na novinare i medijske radnike osudila je danas brutalno sprečavanje reportera više medija da obavljaju svoj posao i izveštavaju sa protesta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Кragujevcu.
Desir
10.07.2020.
Arlem Dezir, predstavnik OEBS-a za slobodu medija, podseća na brutalne napade policije i huligana na novinare televizija N1, Nova S i RTS i agencija Beta i Tanjug u vreme dok su izveštavali sa protesta u Srbiji.