Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Napadi na novinare
Jovanovic
14.12.2018.
Pozivamo vlasti u Srbiji da brzo i temeljno istraže podmetanje požara u kući novinara Milana Jovanovića i razmotre mogućnost da je njegovo izveštavanje bilo motiv. Jovanovićev rad je u javnom interesu i njegova bezbednost se mora osigurati, izjavila je Gulnoza Said iz Komiteta za zaštitu novinara.
"Danas"
13.12.2018.
Stvarnu zabrinutost, posebno u Srbiji, izaziva to što političari na vlasti imaju jaku strategiju klevetanja i omalovažavanja medija i novinara. Zaista verujem da je to strategija da se oslabe novinari kao čuvari javnog interesa. Oni jednostavno žele da novinari samo prate zvanična vladina saopštenja, ono što zovemo – kopi-pejst novinarstvo. Naše kolege u Albaniji to zovu bulevarskim novinarstvom, jer novinari samo izveštavaju o liderima, političarim
OEBS
13.12.2018.
Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir (Harlem Dsir) najoštrije je osudio napad na kuću novinara portala Žig info Milana Jovanovića i zatražio brzu i temeljnu istragu tog slučaja.
Vučić
13.12.2018.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najoštrije je osudio napad na novinara portala Žig info iz Grocke Milana Jovanovića i njegovu imovinu.
Stefanović
13.12.2018.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je napad na kuću novinara Milana Jovanovića za naoštriju osudu i da policija i tužilaštvo moraju naći počinioca.
Jovanovic
13.12.2018.
Milan Jovanović, novinar portala Žig info iz Grocke i bivši pripadnik MUP-a, na čiju kuću je bačen molotovljev koktel, dao izjavu policiji.
Jovanovic
12.12.2018.
Nepoznate osobe ubacile su „Molotovljev koktel“ pa pucale na ulazna vrata kuće Milana Jovanovića kako niko ne bi mogao da izađe. Jovanović, koji je izgubio sve što je u životu stekao, uveren je da je razlog napada njegovo pisanje, jer se nikome nije zamerio, i kaže: „Neću prestati da pišem o lopovima i o mafiji, pa neka me ubiju.“ On se ranije zbog pretnji dva puta obraćao Aleksandru Vučiću.
Ministarstvo kulture i informisanja
12.12.2018.
Ministarstvo kulture i informisanja izražava žaljenje što ni nova naslovna stranica Ilustrovane Politike nije po merilima dobrog ukusa, a to se dešava po drugi put u poslednje vreme, odudarajući od duha višedecenijskog koncepta ove revije. Apelujemo na poslenike u medijima da se pridržavaju standarda ove društveno važne profesije, kao što se protivimo vulgarnim reakcijama na izveštavanje novinarke Studija B, Barbare Životić.
Vučić
12.12.2018.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najoštrije je danas osudio "divljačke uvrede i pretnje na račun direktorke Studija B Ivane Vučićević i novinarke te televizije Barbare Životić, ali i brutalne napade na LJilju Smajlović i Verana Matića".
Reporteri bez granica
12.12.2018.
Međunarodna organizacija za zaštitu novinara i slobode medija "Reporteri bez granica" osudila je kampanju koju je dnevnik Informer pokrenuo protiv dopisnice francuskih listova Kurije de Balkan i Figaro Milice Čubrilo zbog tekstova koje je u njima objavila.