Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Napadi na novinare
KPS
14.10.2021.
Ekipu Radija Slobodna Evropa (RSE) napala je grupa demonstranata u Rudaru kod Zvečana, na severu Kosova

13.10.2021.
Direktorka Balkanske inicijative za slobodne medije (BMFI) Antoaneta Nikolova upozorila je u članku za briselski portal Euractiv da su napadi na nezavisne medije postali endemska pojava širom istočne Evrope.
Malta
12.10.2021.
Četiri godine, porodica Dafne Kaurana Galicije borila se da dobije punu pravdu za novinarku, autorku anti-korpucijskog bloga, koja je ubijena kada joj je u automobil postavljena bomba.

"Slobodna Evropa"
11.10.2021.
Rusko ministarstvo pravde 8. oktobra dodalo je više novinara, uključujući pet novinara Radija Slobodna Evropa (RSE) u registar "stranih medijskih agenata".

Tunis
08.10.2021.
Tuniske vlasti zatvorile su televizijsku stanicu, pošto je jedan od njenih voditelja pročitao pesmu protiv diktature.
Albania
07.10.2021.
Šest novinarskih udruženja sa Zapadnog Balkana, koja predstavljaju više od 8.200 novinara, obratilo se pismom evropskom komesaru za susedstvo i proširenje Oliveru Varheiju, Evropskoj federaciji novinara i Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) zbog trenutne situacije sa medijskim slobodama u Albaniji.

Belorusija
07.10.2021.
Popularni ruski list Komsomolskaja pravda zatvorio je svoju redakciju u Belorusiji, nakon što je jedan njegov novinar uhapšen posle incidenta u kojem su poginuli pristalica opozicije i pripadnik obaveštajne službe KGB.

Slovenia
06.10.2021.
Grupa demonstranata u Ljubljani pokušala je utorak uveče da uđe u redakciju N1 Slovenije, a jedan od nasilnika je razbio i staklo na vratima redakcije

Centar za savremene politike
05.10.2021.
Centar savremene politike naglašava da su i autori izveštaja na svojoj koži osetili mehanizme pritiska na civilno društvo, budući da su zbog pisanja o orkestriranim kampanjama napada sa fantomskih portala na civilno društvo u prošlogodišnjem izveštaju postali meta jedne takve kampanje, tokom koje su njihove biografije i fotografije bile prenošene u različitim provladinim medijima uz ocenu da se radi o „zapadnim doušnicima&qu
NDNV
05.10.2021.
U Srbiji funkcioniše skoro pa jednopartijski parlament bez opozicije, civilno društvo i mediji se nalaze pod pritiskom, dok je medijski pluralizam još ugroženiji, navodi se u redovnom godišnjem „Izveštaju iz senke - Stanje demokratije u Srbiji 2021“ Centra savremene politike.