Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Napadi na novinare
NDNV
15.12.2017.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su T.L. (29) osumnjičenog da je na “Jutjubu“ i preko društvene mreže “Fejsbuk“ pretio predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću i članu izvršnog odbora te organizacije novinaru Dinku Gruhonjiću.
Turska
14.12.2017.
Više od 260 novinara se nalazilo u zatvorima širom sveta 1. decembra 2017. godine, saopštio je danas Komitet za zaštitu novinara dodajući da je to rekordno veliki broj novinara osuđenih ili u pritvoru zbog svog rada.
Mianmar
14.12.2017.
Policija u Mjanmaru uhapsila je dva novinara britanske agencije Rojters - Va Lonea i Kjav Soe Oa, saopštila je vlada te zemlje.
SMCG
11.12.2017.
Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 7.800 članova, najoštrije osuđuje najnovije verbalne pretnje upućene medijima i novinarima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.
Ilic
08.12.2017.
Predsednik Nove Srbije nije dokazao svoje duševne patnje zbog kojih je od novinara tražio dva miliona dinara. Velimir Ilić (67) izgubio je parnicu protiv čačanskog novinara Gvozdena Nikolića (53), od kojeg je tužbom tražio dva miliona dinara na ime navodnih duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda
Marković
04.12.2017.
U pismu Udruženju novinara Srbije jagodinski novinar, vlasnik mesečnika „Moravske vesti“ i portala Centralmedia Goran Jevremović tvrdi da mu predsednik „Jedinstvene Srbije“ i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković „ugrožava bezbednost“.
Zrenjanin
22.11.2017.
U Zrenjaninu je u okviru akcije Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapšen M. M. zbog sumnje da je putem društvene mreže Tviter pretio predsedniku Pokreta slobodnih građana Saši Jankoviću, predsedniku Narodne stranke Vuku Jeremiću, novinaru Nezavisnog društva novinara Vojvodine Igoru Besermenjiju i novinarki Tatjani Vojtehovski.
20.11.2017.
Sindikat novinara Srbije (SINOS) smatra neprihvatljivom Odluku Prvog osnovnog javnog tužilaštva da odbaci krivične prijave novinara napadnutih ispred Doma Narodne skupštine na dan inauguracije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.
"Narodne novine"
19.11.2017.
Sindikat novinara Srbije poziva nadležne organe da hitno ispitaju sve detalje vezane za napad koji je policiji juče prijavo urednik sportske rubrike “Narodnih novena” I predednik Sekcije sportskih novinara Niša Dušan Jocić.i da javnosti predoče rezultate istrage.
18.11.2017.
Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu iz izjava svedoka zaključilo da se obezbeđenje na predsedničkoj inauguraciji "ponašalo pristojno", "da nikome nisu pretili, da su upućivali molbe da se prestane s provokacijama"...