Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Napadi na novinare
Grad Vranje
20.01.2021.
U Višem sudu u Vranju održana je danas javna sednica drugostepenog veća gde se odlučivalo po žalbama na prvostepenu presudu okrivljenih za napad na novinarku Tanju Janković i nanošenje teških telesnih povreda njenoj sestri Bojani Janković i ocu Zoranu, ali i po žalbi Višeg javnog tužilaštva koje je za okrivljenog inspektora Nenada Jovanovića i petoricu saizvršilaca tražilo veće kazne.
Kolubarske
18.01.2021.
"Besna koža "Кolubarske Žutobarke" – Darije B ( Ranković)?! Eh, kad bi mogla biti malo finija" naslov je teksta objavljenog na portalu Embargo.rs u kojem se vređa Valjevka Darija Ranković, urednica portala Кolubarske.rs. Udruženje novinara Srbije u saopštenju za javnost osudilo je uvrede i neosnovane optužbe i klevete koje su na portalu Embargo.rs upućene valjevskoj novinarki.
Rusija
15.01.2021.
Кomitet za zaštitu novinara (CPJ) je poručio da bi ruske vlasti trebale ukinuti kontroverzni zakon o "stranim agentima" u zemlji i osigurati da se ruski regulator telekomunikacija Roskomnadzor ne koristi za prijetnje i uznemiravanje medijskih organizacija i cenzuru novinara.
"Slobodna Evropa"
13.01.2021.
Ruski nadzorni organ za telekomunikacije Roskomnadzor sastavio je svojih prvih osam administrativnih protokola protiv Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty zbog kršenja kontroverznog Zakona o stranim agentima.
Kina
11.01.2021.
Troje hongkonških prodemokratskih aktivista osuđeno je na kazne do pet i po godina zatvora zbog učešća u demonstracijama u kojima je napadnut jedan kineski novinar.
Asanz
11.01.2021.
Britanski sud odbio je zahtev za kauciju Džulijanu Asanžu. U svom obrazloženju, sudija Vanesa Barajtser navela je da Sjedinjene Američke Države moraju da dobiju priliku da ospore njenu odluku od ponedeljka, kojom je sprečeno izručenje Asanža Sjedinjenim Državama.
Meksiko
05.01.2021.
Meksiko je danas ponudio politički azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu (Julian Assange), nakon što je britanski sud odbilo njegovo izručenje u SAD, koje žele da mu sude za špijunažu.
Asanz
05.01.2021.
Meksiko je danas ponudio politički azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu (Julian Assange), nakon što je britanski sud odbilo njegovo izručenje u SAD, koje žele da mu sude za špijunažu.
N1
05.01.2021.
Sindikat novinara Srbije protestuje što je juče u Srbobranu uskraćeno pravo na radtelevizijskoj ekipi N1 prilikom obeležavanja godišnjice racije mađarskih fašista tokom Drugog svetskog rata.
Reporteri bez granica
30.12.2020.
U 2020. godini širom sveta ubijeno je 50 novinara, a ono što je zanimljivo da je najveći broj stradao u zemljama u miru, dok se u zemljama u kojima se vodi rat smanjuje broj ubijenih novinara, saopštila je organizacija Reporteri bez granica (RSF).