Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Napadi na novinare
SAD
18.01.2022.
Privatni mediji u Srbiji veoma su naklonjeni vladi i to nije mišljenje već činjenica, rekao je u intervju za "Glas Amerike" Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za region.

Hungayr
18.01.2022.
Širom regiona, od Poljske do Srbije, istočna Evropa je postala plodno tle za nove oblike cenzure koji uglavnom ne podrazumevaju brutalnu silu, već mekša i uglavnom efikasna sredstva za sužavanje pristupa kritičkim medijskim sadržajima i oblikovanje javnog mnjenja, a samim tim i izbora u korist onih na vlasti, piše Njujork tajms.
Human rights watch
14.01.2022.
U Srbiji su novinari koji kritikuju vlast i dalje izloženi uznemiravanju, pretnjama, nasilju i zastrašivanju, ocenio je Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) u danas objavljenom izveštaju o poštovanju ljuskih prava u svetu.

"Nova"
13.01.2022.
U prazničnoj euforiji Instagram sanduče novinara Nova.rs Pera Jovovića napunilo se svakojakim „čestitkama i željama”: od guranja očiju u grkljan, preko ubacivanja kostiju njegove babe u veš-mašinu, do pravljenja palačinki od njegove lobanje. Ranije slične pretnje na društvenim mrežama novinar je već prijavljivao, a u kojoj su fazi ti predmeti – još uvek ne zna.

"Pink"
11.01.2022.
Izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Veran Matić izjavio je juče da je sinoć u okviru Nacionalnog dnevnika na Pinku emitovan film koji u najmanju ruku predstavlja otvoreni poziv na linč novinara Branka Čečena, Stevana Dojčinovića i Slobodana Georgijeva.

Montenegro
10.01.2022.
Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović potvrdio je da mu prete zbog istrage ubistva urednika dnevnog lista Dan Duška Jovanovića i ponovio da je potpuno rasvetljavanje tog zločina jedan od prioriteta Vlade.
10.01.2022.
Od 1. siječnja 2021. u Europi je ubijeno 6 novinara , a 95 se nalazi u zatvoru, objavila je Europska federacija novinara (EFJ) istaknuvši kako je situacija vrlo zabrinjavajuća. U Europi se tako prošle godine utrostručio broj ubojstava novinara u odnosu na prethodne dvije godine.

"Nova"
10.01.2022.
Uz incidente i rasprave sa vozačima automobila u kolonama, u Užicu je i ove subote organizovana blokada saobraćaja na magistrali koja vodi do Beograda i Zlatibora.

EFJ
05.01.2022.
Četrdeset pet novinara i medijskih radnika ubijeno je u 2021., za trećinu manje nego u prethodnoj godini no gubitak je osobito velik u Aziji, objavila je Međunarodna federacija novinara (IFJ). Ova najveća novinarska orgnizacija koja ima 600.000 članova u 140 zemalja evidentirala je 2721 novinara ubijenih u cijelom svijetu od 1991. godine.

Jovanovic
31.12.2021.
Članovi Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) Udruženja novinara Srbije (UNS) prikupili su 60.000 dinara za obnovu spaljene kuće novinara Žig infa iz Grocke Milana Jovanovića i na taj način se odazvali pozivu Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koja je pokrenula akciju za prikupljanje 2,5 miliona dinara za obnovu njegove imovine.