Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Napadi na novinare
Rusija
17.06.2019.
Hapšenje novinara popularnog sajta Meduza Ivana Golunova izazvalo je veliku pažnju u Moskvi, ali i snažnu mobilizaciju novinarskih krugova koji su se uključili u oslobađanje svog kolege.
Meksiko
12.06.2019.
Meksička novinarka Norma Sarabija ubijena je na jugoistoku zemlje i tako postala šesti novinar ubijen u Meksiku od početka ove godine, preneli su lokalni mediji.
Pantic
11.06.2019.
Osamnaest godina nakon ubistva novinara Milana Pantića tek smo na tragu otkrivanja pune istine i poprilično daleko od podizanja optužnice protiv nalogodavaca i direktnih egzekutora napada na nekadašnjeg dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine.
Rusija
10.06.2019.
Advokatica ruskog novinara Ivana Golunova, uhapšenog po optužbi da je trgovao drogom, podnela je žalbu kojom je optužila policiju za nasilje nad njenim klijentom, saopštila je međunarodna grupa za zaštitu ljudskih prava Agora.
Nikolić
10.06.2019.
Mionička policija je uhapsila je muškarca koji je juče, pred početak emisije "Žikina šarenica", koja se emitovala uživo iz Mionice, pesnicom udario autora i voditelja te emisije Živorada Nikolića. Uhapšen je Slobodan P. (50) iz mioničkog sela Sanković. On je pred početak emisije, oko 9.30 časova, traktorom uleteo u pešačku zonu, gde su se odvijale pripreme za početak emisije.
Australia
06.06.2019.
Policija je upala u sedište Australijskog javnog servisa, zbog tekstova o navodnom nedoličnom ponašanju australijskih snaga u Avganistanu.
"Al-DŽazira"
31.05.2019.
Кatarska medijska kuća Al-Džazira saopštila je da su sudanske vojne vlasti odlučile da „zatvore“ njenu redakciju u Кartumu.
EFJ
30.05.2019.
Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) osudile su odluku američke vlade da krivično goni suosnivača “Vikiliksa“ Džulijana Asanža, prema Zakonu o špijunaži. IFJ i EFJ smatraju da bi američka optužnica kriminalizovala novinarsko istraživanje uvođenjem opasnog presedana koji se može zloupotrebiti za krivično gonjenje novinara zbog njihovog otkrivanja informacija od javnog interesa.

KPS
29.05.2019.
Novinar televizije Prva Zoran Maksimović napadnut je kod Zubinog Potoka, javila je ta televizija. Кako navodi ta televizija, pripadnici kosovske policije zaustavili su Maksimovića i oštetili mu automobil.
Jovanovic
28.05.2019.
Sindikat novinara Srbije (SINOS) upozorava da su novinai I medijski radnici sve češće na udaru raznih nasilnika. Poslednji slučaj je napad na fotorepotera “Večernjih novosti” Zorana Jovanovića Mačka koji je verbalno I fizički napadnut dok je za potrebe redakcije fotografisao nova parking mesta u Ulici Čarlija Čaplina u Beogradu.