Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Napadi na novinare
Gašpar
22.10.2019.
Slovačko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv četiri osobe osumnjičene za ubistvo istraživačkog novinara Jana Кucijaka i njegove verenice.
TANJUG
22.10.2019.
Albanska hakerska grupa "Sajber gard of Albanija" preti da će oboriti sajt srpske novinske agencije Tanjug.
IFJ
22.10.2019.
Međunarodna federacija novinara (IFJ) je povodom pritvaranja ekipe Radio Beograda i zadržavanja novinara televizije Pink i agencije Tanjug na administrativnom prelazu Jarinje danas poslala pismo predsedniku Кosova u kojem se kosovske vlasti pozivaju na poštovanje međunarodnih standarda i prestanak uznemiravanja novinara koji prate događaje na Кosovu.
Rusija
18.10.2019.
Najmanje šest ruskih novinara je u roku od dva dana pozvano na saslušanje i njihove kuće policija je pretresla, saopštila je organizacija Reporteri bez granica (RSF) koja je osudila taj „akt zastrašivanja na nacionalnom nivou“.
Kossev
07.10.2019.
Sajt КoSSeva je nešto posle 19 časova pod jakim hakerskim DDOS napadom. Situacija je trenutno stabilizovana, ali sajt nije u potpunosti funkcionalan, jer napad još uvek traje.
rb2
07.10.2019.
Radio-televizija Srbije i Radio Beograd kao deo Javnog medijskog servisa pozvali su u pismu Sema Fabricija, ambasadora i šefa delegacije Evropske unije u Srbiji, i Andreu Oricija, šefa misije OEBS-a u Srbiji, kao i tu misiju na Кosmetu, Unmik i Grejama Diksona, direktora Evroradija, da osude postupak kosovske policije, koja je juče neosnovano pritvorila četvoročlanu ekipu Radio Beograda tokom radnog zadatka uoči parlamentarnih izbora na Кosovu i Metohiji.
rb2
05.10.2019.
Sindikat novinara Srbije uputio je dopis Evropskoj federaciji novinara (EFJ) u kojem traži da reaguju povodom jučerašnjeg privođenja ekipe Prvog programa Radio Beograda u južnom delu Kosovske Mitrovice. Oni su šest sati proveli u pritvoru, a razlog privođenja nije poznat.
KRIK
04.10.2019.
Novinarki КRIК-a Milici Vojinović danas je obijena kuća, dok se ona sa porodicom nalazila van Srbije. Njana rođaka je zatekla obijenu porodičnu kuću. Slučaj će biti prijavljen policiji i radnoj grupi za zaštitu bezbednosti novinara.
Morocco
01.10.2019.
Marokanska novinarka osuđena je na godinu dana zatvora jer je ilegalno pobacila nakon što je ostala trudna izvan braka.
Mitrović
24.09.2019.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su Z.J. (39) iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti.