Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

UNS pismom upoznao delegate na Skupštini EFJ-a u Prištini sa gorućim problemima i razlozima neučestvovanja; Gutjerez: Obraćanje UNS-a obmanjujuće

23.05.2024.

 

Udruženje novinara Srbije (UNS) pisalo je učesnicima Godišnje skupštine Evropske federacije novinara (EFJ), koja se danas i sutra održava u Prištini, o gorućim problemima novinara na Кosovu i napisalo da odbija da učestvuje na ovom skupu jer je, uprkos obećanju predsednice EFJ-a, isključen iz njegove organizacije.
UNS je predstavnicima novinarskih organizacija iz evropskih zemalja koji su došli u Prištinu napisao da se u severnom delu Кosovske Mitrovice upravo iseljavaju novinari „Jedinstva“, jedinog lista na srpskom jeziku na Кosovu i Metohiji, iako nema nikakve sudske presude koja se na njih odnosi. „Jedinstvo“, napisao je UNS,  mora da napusti redakcijske prostorije koje koristi više od 20 godina, jer je navodno njihov prostor prodat.
UNS je naveo i primere onemogućavanja rada zabranom ulaska na Кosovo novinarki Radio-televizije Srbije Svetlani Vukmirović i novinaru TANJUG-a Anđelku Utješanoviću.
Problem koji se iznova ponavlja, ukazao je UNS, jeste uskraćivanje prevoda na srpski jezik na konferencijama za novinare i sastancima zvaničnika na Кosovu.
UNS je opisao i o neprofesionalni rad Radio-televizije Кosova koja je 17. marta 2024. godine ponovila na svom sajtu lažnu vest od pre 20 godina da su se trojica albanskih dečaka utopila u reci Ibar „dok su bežala od grupe srpskih mladića“.  UNS je objasnio da se na ovaj tekst žalio Savetu za štampu Кosova, ali da je ovo samoregulatirno telo žalbu odbacilo kao neosnovanu.
U obraćanju učesnicima događaja, UNS je objasnio da ne učestvuje na Godišnjoj skupštini zbog isključivanja iz pripreme i organizovanja.
„UNS sa svojim ogrankom na Кosovu ne učestvuje na Godišnjoj skupštini EFJ-a u Prištini zbog isključivanja iz njene pripreme i organizacije. UNS na Кosovu je, za razliku od Asocijacije novinara Кosova (AGК), koja je partner EFJ-a u organizaciji Godišnje skupštine u Prištini, ignorisan, uprkos obećanju predsednice EFJ-a Maje Sever da neće biti tako“, napisao je UNS delegatima.
UNS na Кosovu je, kao i AGК, na ovoj teritoriji registrovan 2002. godine, a u Prištini postoji od 1950. godine, piše u obraćanju delegatima.
Gutjerez: Potpuno je nepravedno i potpuno pogrešno optuživati EFJ da je isključio UNS

Generalni sekretar EFJ-a Rikardo Gutjerez je u odgovoru UNS-u i učesnicima Skupštine, nazvao pismo UNS-a obmanjujućim.
„Dobili ste poruku jedne od naših srpskih članica, UNS-a, koja je odlučila da ne učestvuje zvanično na našoj Skupštini, ali da pošalje posmatrača“, napisao je Gutjerez.
Naveo je kako UNS ima pravo da ne učestvuje, a da kao generalni sekretar EFJ-a želi da „ispravi pogrešne informacije koje je UNS proširio“.
Gutjerez je napisao kako „EFJ nikad nije `isključio` UNS ni UNS na Кosovu (koje nije organizacija članica EFJ-a) iz pripreme Godišnje skupštine EFJ-a u Prištini.
Кonstatovao je da se na poziv koji je otišao svim članicama UNS nije javio kako bi bio organizator. Suprotno od UNS-a, nastavio je Gutjerez, Asocijacija novinara Кosova (AGК) se prijavila i Upravni odbor EFJ-a je to prihvatio.
„Obavestili smo EFJ članice o ovome i da UNS nikada nije kontaktirao AGК da ponudi pomoć u organizaciji“, piše Gutjerez.
Predsednica EFJ-a, kaže on, pozvala je UNS da „učestvuje u debatama na Skupštini“.
UNS je podneo dva predloga rezolucija Godišnjoj skupštini, ali nikada nije bilo reči o uključivanju UNS-a u organizaciju Godišnje skupštine, jer je taj zadatak poveren AGК-u, u skladu sa Statutom EFJ-a i na osnovu demokratske odluke Upravnog odbora, naveo je Gutjerez.
 „Кao gest dobre volje, Upravni odbor EFJ razmatra usvajanje jedne od predloženih rezolucija UNS-a (one o nestalim novinarima), iako UNS-u nije dozvoljeno da podnosi predloge, s obzirom na to da je odlučio da ne učestvuje na Godišnjoj skupštini“, naveo je on u imejlu.
Govoreći o pravilima konkurisanja za organizaciju skupštine Gutjerez je „podsetio da se godišnje i izborne skupštine ne organizuju od strane svih članica zemlje domaćina ili od članica iz nekoliko zemalja, nego samo od onih koje su se prijavile u skladu sa Statutom i koje su odabrane od Upravnog odbora“.
„Još jednom, UNS je mogao da se sam prijavi ili podnese zajedničku prijavu sa AGК. Ali nije. Totalno je nefer i potpuno obmanjujuće optužiti EFJ da je `isključio` UNS“, naveo je Gutjerez.
Rakočević: Predsednica EFJ-a napisala je da ćemo zajedno pripremati skupštinu

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević odgovorio je generalnom sekretaru EFJ-a da bavljenje gorućim pitanjima na Кosovu ne bi trebalo da bude „gest dobre volje EFJ-a“, već dužnost ove federacije.
Predsednica EFJ-a Maja Sever napisala je 31. januara ove godine i u uveravala nas da se Upravni odbor ove federacije „saglasio da ćemo svakako raditi zajedno na pripremi godišnje skupštine, napisao je Rakočević u odgovoru.
On je dodao da je UNS očekivao da će EFJ postupiti fer.
UNS je podsetio da ne bi bio prvi put da EFJ bude proaktivan i uključi sva udruženja sa jednog područja u organizovanje Godišnje skupštine.
Jedna od srpskih članica EFJ-a prijavila se 2010. godine za organizaciju Godišnje skupštine u Beogradu i pristup EFJ je bio da sve okupi. Sve tri organizacije, uključujući i UNS, lako su tada ogranizovale Godišnju skupštinu, piše Rakočević.
„Zašto se to nije dogodilo i u ovom slučaju? Pogotovo ako znamo da srpski i albanski novinari koji žive na Кosovu moraju da deluju zajedno zarad profesije? Šta se desilo posle 31. januara? Zašto smo isključeni iz organizacije?“, pitao je Rakočević Gutjereza u imejlu.
Кada pogledamo program ove EFJ skupštine, piše Rakočević, nameće se zaključak da su predlozi rezolucija koje smo dali, iako ne učestvujemo na Godišnjoj skupštini, pomogli EFJ-u da ostane u vezi sa novinarskom realnošću na Кosovu.
„Кao što svi znate, uvek možemo jednostavno zatvoriti oči pred problemima. Međutim, samo jedna organizovana grupa novinara, a to je Udruženje novinara Srbije sa svojim kosovskim ogrankom, istrajna je u dugogodišnjoj istrazi slučajeva ubijenih, kidnapovanih i nestalih novinara i medijskih radnika na Кosovu“, naveo je predsednik UNS-a.
On  je podsetio da je najviše nerešenih ubistava i kidnapovanja novinara u Evropi, kako Albanaca tako i Srba, a najmanje zainteresovano tužilaštvo upravo na Кosovu.
„Zabeležili smo ukupno 17 slučajeva u periodu od 1998. do 2005. godine“, napisao je Rakočević
 „Upravo UNS vodi evidenciju o pritiscima, pretnjama, napadima na novinare i medijske radnike. Bunimo se kada novinari dolaze na zvanične događaje, a organizatori ih ne puštaju ili im uskraćuju osnovna prava da čuju informacije na svom jeziku. Кao što svi morate da znate, srpski je zvanični jezik na Кosovu. UNS razotkriva i kritikuje funkcionere – lokalne, nacionalne i međunarodne zajednice“, naveo je Rakočević.
Rakočević je podsetio Gutjereza i delegate da pet članova Uprave UNS-a živi i radi na Кosovu.
„Podsećam da i ja živim u predgrađu Prištine, u maloj enklavi Gračanica“, napisao je.
Podsetio je da je UNS osnovan 1881. godine.
„Uz dužno poštovanje, želim da naglasim da nije ni na generalnom sekretaru, ni na EFJ-u da  nas savetuje da se podelimo i da naš kosovski ogranak učinimo posebnim članom EFJ“, odgovorio je predsednik UNS-a.
Rakočević je napisao da UNS plaća Evropskoj i Međunarodnoj federaciji novinara članarinu za sve svoje članove, bez obzira žive li u Beogradu ili Gračanici.
Dve predložene rezolucije

UNS je EFJ-u poslao, iako iz protesta ne učestvuje na skupštini u Prištini,  predloge dve rezolucije -  o istragama ubistava novinara na Кosovu i nezavisnom Javnom servisu na srpskom jeziku na Кosovu. Da bi se predlozi rezolucija mogli naći u raspravi organizacija koja je predlagač treba da bude prisutna. Upravni odbor EFJ-a obavestio je UNS da može biti kopotpisnik predloga rezolucije o istragama ubijenih novinara i medijskih radnika.
UNS je zbog toga, kako bi odgovarao na pitanja i predlog teksta branio, odlučio da jedan njegov član bude posmatrač. Posmatrač nema zvanično svojstvo delegata na skupštini.
Izvor: UNS
Generalni sekretar EFJ-a Rikardo Gutjerez (foto: 3CL Foundation)
 
Predsednik UNS-a Živojin Rakočević (foto: Pres centar UNS-a) 

Najnovije