Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sindikat novinara i medijskih radnika Srbije u poseti RTV Kruševac

21.05.2024.

 


Delegacija Sindikata novinara i medijskih radnika Srbije (SINOS) posetila je Radio televiziju  Kruševac i pozvala kolege da nam se ponovo pridruže. SINOS je pre privatizacije medija 2015. godine u ovoj medijskoj kući imao snažnu organizaciju. Od skoro 100 zaposlenih većina su bili naši članovi. RTV Kruševac danas ima 28 zaposlenih i nema sindikalnu organizaciju.

Kolegama iz RTV Kruševac predočeno je da se SINOS i dalje zalaže za formiranje regionalnih javnih medijskih servisa jer je to najbolji model za informisanje gradjana i najprikladniji ambijent za profesionalni rad novinara i medijskih radnika. U ovom trenutku ne postoji politička volja, ni raspoloženje medijskih i novinarskih udruženja i asocijacija za osnivanje regionanih medjskih javnih servisa ali SINOS veruje da će se to promeniti. 

SINOS aktivno radi na “oživljavanju” sindikalne mreže i pored velikog otpora nekadašnjih kolega, danas medijskih vlasnika i menadžera. Istovremeno, SINOS poziva poslodavce da u skladu sa medijskom strategijom ali i demokratskim načelima osnuju poslodavačku organizaciju i sa sindikatima započnu socijalni dijalog radi potpisivanja granskog kolektivnog ugovora u medijskoj delatnosti.

Delegacija SINOS pozvala je Djordja Kovačevića, direktora RTV Kruševac i člana Upravnog odbora udruženja KOMNET, inače nekadašnjeg predsednika SINOS u ovoj medijskoj kući, da pomogne da poslodavci i sindikalci kanačno sednu za pregovarački sto. SINOS je svestan da se to neće desiti bez “blagoslova” vlasti i zato poziva resorna ministarstva da u skladu sa medijskom strategijom koju je potpisala Vlada Srbije  obave svoj deo posla i pripreme ambijent za razgovore o dostojanstvenim uslovima rada i odgovornom novinarstvu.

Sindikat će nastaviti sa kampanjom koju podržava Medjunarodna federacija novinara (IFJ) kroz projekat UTU, sndikati za sindikate.

Izvor: SINOS

 

 

Najnovije