Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Prvomajski proglas SINOS: Poziv kolegama da se organizuju i bore za svoja prava

30.04.2024.

 Povodom Medjunarodnog praznika rada, 1. maja, Sindikat novinara i medijskih radnika Srbije (SINOS) još jednom upozorava na  težak položaj naših kolega.

Novinari i medijski radnici u Srbiji rade u izuzetno teškim okolnostima. Nesigurni su za svoj status, egzistenciju i karijeru, izložni pritscima političara, vlasnika medija  i urednika, nad njima visi senka zastrašenosti i zato kod njih postoji velika doza autocenzure.

Prosečna mesečna zarada novinara je znatno manja od prosečne zarade u Republici Srbiji. Uz redovne poslove, novinarima se dodaju obaveze na novim platformama, za koje često nisu edukovani niti imaju odgovarajuću opremu. Vreme provedeno na poslu se uvećava dok zarade ostaju iste ili se umanjuju. Zbog malih i neredovnih primanja mnoge kolege su primorane da rade i po dva posla.

Povećava se broj novinara i medijskih radnika koji su godinama i decenijama angažovani na osnovu različitih ugovora. To su kolege koje uglavnom rade na privremenim i povremenim poslovima. Oni nemaju pavo na dnevni i nedeljni odmor, uvećanu zaradu, plaćeni prekovremeni rad, plaćeni prevoz do posla, plaćenu ishranu u toku rada, plaćeno odsustvo i godšnji odmor, pravo na članstvo u sindikatu, pravo na kolektivno pregovaranje, na njih se ne odnose prava iz kolektivnog ugovora i nemaju pravo na štrajk. Oni čak i ne mogu da tuže poslodavca po osnovu Zakona o radu, jer nisu u radnom odnosu.

SINOS poziva kolege da se organizuju  i bore za svoja prava  jer to niko drugi umesto njih neće uičiniti. SINOS sprovodi kampanju kako bi motivisao novinare i medijske radnike da se sindikalno udruže. Istovremeno tražimo dijalog sa poslodavcima, kako bi se u skladu sa Medijskom strategijom   poboljšao položaj naših kolega.

Budući da pojedini poslodavci ali i novinarska i medijska udruženja imaju neprijateljski stav prema našoj inicijativi SINOS će pripremiti  i objaviti “belu knjigu” u kojoj će imenovati redakcije, poslodavce i udruženja koji su odbili ovakvu saradnju.

 

                                                                                                                Za Izvršni odbor SINOS

                                                                                                                predsednik Siniša Otašević

 

Novi Sad,

30. 4. 2024.

Najnovije