Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sindikati i UNS traže da Zakon o javnom informisanju omogući socijalni dijalog

07.12.2022.

Predstavnici Sindikata novinara Srbije (SINOS), Nezavisnog strukovnog sindikata RTS-a, Novog sindikata zaposlenih Politike i Udruženja novinara Srbije (UNS) na sastanku u Domu novinara dogovorili su se da podrže promene Zakona o javnom informisanju kojim će se omogućiti uspostavljanje socijalnog dijaloga u medijima.

Cilj dogovora je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji bi obezbedio bolju zaštitu i ekonomski položaj novinara i medijskih radnika.

Ideja predlagača je da se u okviru budućeg granskog kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike sačine posebni ugovori za javne servise, štampane medije, nacionalne i lokalne elektronske medije, portale i frilensere.

Predlagači na ovaj način žele da poboljšaju i zaštite već stečena prava zaposlenih u medijima, ali i da omoguće da svi novinari i medijski radnici budu obuhvaćeni pravima i obavezama iz kolektivnog ugovora.

Na taj način, predlagači se zalažu da se i u Srbiji primene evropski standardi u oblasti radnih prava medijskih radnika za šta imaju podršku Evropske i Međunarodne federacije novinara.

IZVOR: SINOS

Najnovije