Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Novinarstvo je jedna od najrizičnijih profesija današnjice

24.11.2022.
Novinarski posao jedan je od najrizičnijih poslova današnjice , istakao je stručnjak za sigurnost Dejvid Bevan na treningu Safety4Journalists koji se održao u Zagrebu 22. i 23 novembra u sklopu projekta Evropske federacije novinara, skup na kojem je  ispred Sindikata novinara Srbije učestvovala Ivana Kovačić iz dnevnog  lista Večernje novosti. 
Neus Vidal iz European Centre for Press and Media Freedom, institucije koja je osnovala i vodi sajt za prijavu narušene bezbednosti novinara - Media Freedom Rapid Response, rekla je da je samo u prvoj polovini ove godine na području EU i zemalja kandidatkinja zabeleženo više od 400 slučajeva napada na novinare i da vide priličan porast u broju napada.
Najviše je verbalnih napada od strane pojedinaca. Zabrinjavajuće je i što su pretnja slobodi medija i ponašanje policije i sudstva u pojedinim zemljama. Pozvala je novinare i strukovne organizacije da prijavljuju napade.
Prijaviti napad je važno, ali je važno i zaštiti se. Praktične savete kako to učiniti, dao je na treningu stručnjak za sigurnost Dajvid Bevan:
- Po pitanju sigurnosti novinara treba biti proaktivan, a ne reaktivan. Sigurnost je najbolja kada se na njoj radi preventivno, kada se stvaraju protokoli i alati za prevenciju nebezbedne situacuje - pojasnio je Bevan dodavši da su medijske organizacije i poslodavci dužni da zaštite svoje novinarke i novinare, ali često se to u praksi ne događa. Zato je jednostavno poručio da bi trebalo sami sebi da pomognemo. 
OSIGURAJTE BEZBEDNOST 
Dejvid Bevan istlče da je najvažniji segment trening novinara kako da se nose s online pretnjama. Smatra da se o sigurnosti mora učiti već na fakultetima jer je važno da na početku karijere ljudi saznaju o važnosti sigurnosti. Upozorio je da je najgore freelancerima jer nemaju podršku redakcije i nemaju osiguranje.
Kada je reč o online pretnjama, Bevan predlaže da se uvek razdvoji privatan i poslovni profil na društvenim mrežama jer je to jedini način da se zaštitite.
- Vodite računa što objavljujete, koje fotografije, posebno ako ste na sigurnosno zahtevnim terenima gde vas fotografija lokacije, automobila može dovesti u životnu opasnost - napomenuo je Bevan. 
Ovaj stručnjak predlaže i da pazite sa upotrebom mobilnih telefona, lako se može "provaliti" u njih, pa kada idete na teren očistite dragocene podatke.
Činjenica je da se često sudaraju sigurnosne potrebe sa uredničkim zahtevima i željom da se izvesti s događaja, ali sigurnost bi morala da bude prioritet.
Međćnarodna federacija novinara(IFJ) nudi mogućnosti osiguranja novinara kada idu na opasne terene, a Dejvid Bevan je najavio novu aplikaciju EFJ-a za sigurnost novinara koja će biti pokrenuta u februaru 2023.



Najnovije