Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Ministar informisanja i telekomunikacija primio delegaciju SINOS-a

04.11.2022.

Novinari u Srbiji rade u izuzetno teškim okolnostima i možda su najugroženija profesija u zemlji, koliko god ona izgledala kao elitna i uticajna.

 

Tim povodom, a nakon što je simboličnim okupljenjem ispred zgrade novoformiranog Ministarstva informisanja i telekomunkacija Sindikat novinara Srbije (SINOS) obeležio 5. novembar - Međunarodni dan odbrane novinarstva, delegaciju SINOS- a primio je ministar Mihailo Jovanović.

 

Delegacija SINOS-a koju su činili Dragana Čabarkapa, predsednica, Dejan Gligorijević, član izvršnog odbora, Dušan Veličković, predsednik podružnice Radiotelevizije Srbije i Ivana Kovačić, predsednica podrružnice u dnevnom listu Večernje novosti, upoznala je ministra sa teškim materijalnim i profesionalnim položajem novinara i medijskih radnika i ukazala na značaj da do kraja poslednjeg kvartala ove godine, kako to predviđa usvojen dokument o Medijskoj strategiji, otpočne dijalog i bude potpisan granski kolektivni ugovor kojim bi bio uveden red u ovom delu medijske grane i da odbijanjem da formiraju svoju organizaciju poslodavci u medijima pokazuju da ne žele da budu partner i adresa na koju bi sindikati bili upućeni da rešavaju radnička pitanja.

 

Ministar Jovanović rekao je da namerava da da podjednak značaj i informisanju iako ga mnogi prepoznaju kao čoveka iz oblasti telekomunikacija. S tim u vezi, on je istakao da je prioritet donešenje Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima.

 

U atmosferi otvorenog dijaloga, minstar Jovanović je rekao i da su vrata Ministarstva uvek otvorena za medije, kao i da će insistirati na dijalogu svih relevantnih činioca u sektoru informisanja i medija. Kao posebno, Jovanović je napomenuo da odlično razume zahteve sndikata jer je kao direktor „Pošta Srbije“ učestvovao u pregovorima čiji je rezultat bio donošenje za radnike najboljeg kolektivnog ugovora u ovom javnom preduzeću.

 

 

Izvor: SINOS

 

Beograd,

4.11.2022.

Najnovije