Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Odbranimo novinarstvo: Oslobodimo Džulijana Asanža

08.10.2022.

Sindikat novinara Srbije (SINOS), Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) održali su protest u subotu 8.okotobra, zbog odluke britanskog pravosuđa da Sjedinjenim Američkim Državama izruči Džulijana Asanža.

Predsednica SINOS-a Dragana Čabarkapa rekla je novinarima da su SAD i Velika Britanija deklarativno najveći borci za ljudska prava i slobodno novinarstvo, a da se u aktuelnoj situaciji "drastično gaze i ljudska prava i slobodno novinarstvo".

"Kažnjavanje ovog čoveka, koji je veliki borac, koji je žrtvovao svoj život da bi se borio za istraživačko novinarstvo da bi pokazao neku istinu koju vlast te dve države želi da prikrije" je surova kazna, dodala je ona.

Naglasila je da su UNS, NUNS i SINOS članovi i Evropske i Međunarodne federacije novinara, koje u isto vreme u Velikoj Britaniji prave protest ispred zgrade parlamenta istim povodom.

Ona je apelovala i na vlasti u Srbiji da reaguju tim povodom, dodajući da će pismo sa istim zahtevom kao ambasadi, predati i skupštini Srbije.

Član izvršnog odbora SINOS-a Dejan Gligorijević naveo je da uskoro ističe rok za odluku o žalbi na izručenje koju je Asanž podneo, navodeći i da ga u slučaju izručenja čeka oko 150 godina zatvora.

"Ovo je veliki međunarodni pritisak na međunarodne vlasti koje odlučuju o tome da li će biti izručen Asanž ili ne. U svakom slučaju, akcija je dobrodošla i ako ne urodi plodom, to će biti veliki protivakt demokratskih procesa i svetskog javnog mnjenja, koje traži da se oslobodi Asanž", kazao je on.

Gligorijević je izrazio nadu da će Asanž biti pušten, ali da bi njegov izlazak na slobodu mogao da bude "poziv i drugima da se bave državnim tajnama".

Džulijan Asanž je osnivač medijske organizacije "Vikiliks" koja je do 2015. godine objavila bazu podataka sa više od 10 miliona poverljivih dokumenata, zbog čega je uhapšen 2019. godine u Londonu, kada mu je Ekvador ukinuo sedmogodišnji azil.

Velika Britanija u junu je odobrila izručenje Asanža u SAD, na šta je on podneo žalbu. U slučaju izručenja, Asanž bi u SAD mogao da bude osuđen na oko 150 godina zatvora zbog krivičnog dela špijunaže u vezi s materijalom objavljenim na "Vikiliksu".

Po završetku skupa novinari su predali pismo ambasadorki Velike Britanije u Srbiji sa sledećim sadržajem:

VAŠA EKSELENCIJO,

Poštovana gospođo Šon Meklaud,

 

Obaraćamo se Vama i Vladi Velike Britanije  u ime Udruženja novinara Srbije/UNS, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Sindikata novinara Srbije!

 

DON’T EXTRADITE ASSANGE !

 

Novinari i medijski radnici koji su se okupili ispred ambasade Velike Britanije deo su lanca ljudi koji u ovom trenutku okružuje Britanski parlament.

 

Zajedno sa desetinama hijada aktivista širom sveta dižemo glas protiv zabrane slobode govora i istraživačkog novinarstva, što će  biti neminovna posledica izručenja Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Mi ovde smo podrška akciji Međunarodne/IFJ i Evropske federacije novinara EFJ koja traži da se ne kažnjavaju zatvorom novinari koji otkrivaju  kriminal i ratne zločine.

 

Džulijan Asanž je objavio snimak koji je napravila američka vojska o ubistvu civila u Iraku 2007. Među ubijenima su bila i 2 novinara agencije Rojters.

Asanž je objavio snimke tog ratnog zločina i zbog toga je kriv.

Zašto je kriv ? - Novinarstvo nije zločin.

 

Novinarstvo je javno dobro jer od profesionalnog novinarstva ima koristi svako društvo, svaki građanin.

Ukazivanjem na probleme, na kršenje zakona, na korupciju, na izigravanje pravde daleko od očiju javnosti – novinarstvo doprinosi demokratizaciji. Zato je novinarstvo javno dobro.

Vaša ekselencijo gospođo Meklaud,

 

Tražimo od Vas da svojoj Vladi prenesete našu poruku da će  izručenje Džulijana Asanža proizvesti dve tragične posledice :

-              Prvo : Dulijana Asanža, koji je već žrvovao svoj život, ćete osuditi na smrt

-              Drugo : Novinarstvo će kao profesija biti nepovratno degradirano širom sveta.

Odluka Vlade Velike Britanije o izručenje Asanža stajaće kao trajna pretnja  svakom istraživačkom novinaru, svakom borcu protiv prljavih projekata, nasilja i zločina bilo da iza njih stoje države, tajkuni, interesne grupe ili pojedinci.

 

Završavamo pismo upućeno Vama i Vladi Velike Britanije porukom: .

 

DON’T EXTRADITE ASSANGE!

 

Udurženje novinara Srbije /UNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije / NUNS

Sindikat novinara Srbije SINOS

Izvor: SINOS

foto: NOVA.RS i INSAJDER:NET

Najnovije