Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

TRIBINA EVROPSKE FEDERACIJE NOVINARA – OSNIVANJE SAVETA ZA DIGITALNE MEDIJE

12.01.2021.

Elektronski mediji imaju svoja regulatorna tela, štampani mediji svoja – a ko prati poštovanje pravila i etičnost na digitalnim platformama i društvenim mrežama?

To je bilo jedno od  glavnih  pitanja na zanimljivoj onlajn tribini koju je organizovala Evropska federacija novinara (EFJ), koja okuplja više od 320.000 novinara i medijskih radnika iz preko 40 zemalja.

Gotovo svi učesnici u diskusiji na temu – „Organizovanje Saveta za medije u digitalnoj eri – kako povratiti poverenje i etiku u novinarstvo“ , istakli su neophodnost postojanja regulatornog tela za društvene mreže jer je to jedan od načina da se poboljša kvalitet informacija i smanji učestalost lažnih vesti.

Da ne bude zablude, ne traži se cenzor koji će da odobrava, skraćuje ili ukida informacije, postove, odgovore, lajkove, retvitove i slično, već se zagovara stvaranje uslova i pravila za kvalitetnu komunikaciju kojom se štiti sloboda govora, dostojanstvo ličnosti i druge osnovne vrednosti u medijskoj sferi.
                Upravo je brisanje fejsbuk i Tviter naloga Donaldu Trampu bio povod  za diskusiju o ovlašćenjima koja imaju vlasnici moćnih društvenih mreža. Svi koji su se javili za reč osudili su taj postupak, ne sporeći da je predsednik  SAD dao povod u ranijim svojim objavama,  za primenu različitih mera.  Ocenjeno je, takođe, da je vrlo diskutabilno da li vlasništvo, to jest posedovanje akcija Fejsbuka i Tvitera podrazumeva određivanje slobode govora ili to treba da rade posebna, nezavisna tela čiji će rad biti izložen sudu javnosti.

 

Za generalnog sekretara EFJ Rikarda Gutiereza, važno je praviti razliku između pisanja pojedinaca, takozvanog građanskog novinarstva i odgovornosti medija koji postoje u digitalnoj sferi. Za pojedince je domaće vaspitanje i nivo obrazovanja okvir u kojem se poštuju društvene norme ili ne – dok je za medije ključno pitanje – kako ih privoleti da poštuju novinarske standarde i etiku?

Nedavni upad u američki Kongres je tragična posledica lažnih vesti – smatra Gutierez i podvlači značaj utvrđivanja - koji su mediji odgovorni i kredibilni. Stvaranje takvih televizija, radio-stanica ili portala smanjuje prostor za lutanje među neproverenim i lažnim informacijama.

 Hulin Adelin, konsultanta UNESCO za medije – smatra očiglednom neophodnost uvođenja pravila u ono što je, takozvano digitalno novinarstvo. Akcenat je na profesionalnim standardima novinarstva i stvaranju samoregulatornih mehanizama (saveta).

Mnoga pitanja čekaju odgovor a UNESCO I EFJ će pokušati kroz zajedničke projekte da ih što pre nađu, rekla je Renata Šreder, direktorka Evropske federacije novinara. Među njima su i prepoznavanje novinarskog sadržaja na internetu i dosledna primena etičkih pravila. Posebnu aktivnost će predstavljati kreiranje okvira za konstituisanje i rad budućih regulatornih tela.

Savet za digitalne medije treba da preuzme i osavremeni principe rada i praksu tradicionalnih regulatornih tela, smatraju učesnici dvočasovne diskusije. Među najvažnijim su: nezavisnost od političkog i svakog drugog uticaja; efikasnost i brzo reagovanje i transparentnost rada.

Dodajmo i to  da je i ovom prilikom naglašeno da će sagledavanje uloge medija na digitalnim platformama, nove pozicije novinarstva, kao i primena etičkih standarda - u mnogome  zavisiti od dugoročno planiranog medijskog opismenjavanja građana, kojem je cilj da razumeju informacije i da prepoznaju njihovu pouzdanost. To je preduslov za razvoj svakog demokratskog društva, zaključeno je na tribini.

 

IZVOR: SINOS, Dejan Gligorijević

Najnovije