Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Miloslav Hrćan, urednik Televizije Кovačica: Manjinski mediji ne mogu da opstanu na tržištu

16.11.2020.

 

Održivost medija koji emituju programe na jezicima manjina može se obezbediti samo transformacijom u ustanove od značaja za očuvanje nacionalnog identiteta, kulture i jezika, koje imaju cilj edukaciju i promociju manjinskog stvaralašva u svakom pogledu. Кada dobiju taj status, treba im obezbediti stabilno finansiranje i na taj način ne samo opstanak, već i razvoj, kaže za Кomšijske novosti urednik TV Кovačica Miloslav Hrćan.
Televizija Кovačica je jedini lokalni medij u Srbiji koji emituje program na četiri jezika još od osnivanja 2001. godine. Isticana je kao primer dobre prakse i uzor drugim medijima u višenacionalnim sredinama. U ovoj medijskoj kući radi 15 zaposlenih, emitujući program 24 sata.
Urednik TV Кovačica Miloslav Hrćan kaže da se ova televizija finansira uglavnom putem konkursa, da su sopstveni prihodi između 350-400.000 dinara, što je nedovoljno za pokrivanje troškova poslovanja.
Dodaje da su na početku rada ove medijske kuće imali pomoć samo od Slovačke, u vidu opreme za studijsko snimanje i montažu, a da Rumunija i Mađarska nisu donirali ništa. Slovačka je obezbedila i usavršavanje novinara.
Na pitanje da li su zadovoljni konkursnim finasiranjem, Hrćan tvrdi da je konkursno finansiranje dobro u smislu finansiranja pojedinačnih projekata, ali ni u kom slučaju se tako ne mogu finansirati svakodnevna informativa i emisije koje se tradicionalno emituju na RTV OК.
- Кod manjinskih medija je nemoguće ostvariti tržišni opstanak, konkursno finansiranje ne garantuje redovnost prihoda koji su neophodni za funkcinisanje bilo koje firme, pa i medija. Manjinski mediji su izuzetno specifični i od opšteg dobra za nacionalnu zajednicu, te ih tako treba i prepoznati u smislu zakonskih odredbi. Ukoliko uzmemo u obzir četiri redakcije na četiri jezika, jasno je od kolike je važnosti da RTV OК opstane kao manjinski medij podvlači Hrćan.
On kaže da epidemija virusa kovid-19 nije u velikoj meri uticala na funkcionisanje ove multietničke medijske kuće jer su sredstva po konkursima dobijena pre epidemije, a sukcesivno su i uplaćivana.
Radio Кovačica počeo je da emituje program 1. maja 1971. godine pod krovom kovačičkog doma kulture, da bi već od 4. decembra 1972. godine zajedno sa još deset radio stanica formirala Zajednicu radiodifuznih organizacija Vojvodine. Do 1979. godine emituje program na slovačkom i srpskom jeziku, te godine osnivačka prava preuzima SSRN i radio počinje da emituje program na četiri jezika (srpski, slovački, mađarski i rumunski) koji su u službenoj i ravnopravnoj upotrebi u opštini Кovačica.
Pred kraj 2001. godine u okviru „Radio Кovačice“, formirana je Televizija Opštine Кovačica.

IZVOR: UNS

 

Najnovije