Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Otvoreno pismo SINOS-a premijerki Brnabić

17.08.2020.

Poštovana  predsednice,

Sindikat novinara Novosti (SINOS Novosti) obaveštava Vas da je u Kompaniji Novosti u toku  upućivanje na prinudni odmor 50 novinara i medijskih radnika u trajanju od 130 dana. Reč je, uglavnom, o kolegama koji su po ovom osnovu već bili odsutni 45 dana u aprilu i maju.

SINOS Novosti razume tešku situaciju u kojoj se Kompanija nalazi, ali ne krivicom zaposlenih  već pogrešnim odlukama vlasti i rukovodstva.

 

Novosti su decenijama bile najtiražnije dnevne novine na Balkanu a sunovrat je počeo 2006. godine kada su akcije Kompanije prodate na berzi. Naš sindikat je o tome obaveštavao  premijere svih vlada Srbije od 2006. godine (i zbog toga trpeo sankcije poslovodstva) i medijska udruženja koja nisu reagovala.

 

Podsećamo da smo bili izričito protiv izlaska države iz Kompanije Novosti i svoj stav dosledno branili i u Radnoj grupi za izradu medijske strategije koju ste Vi formirali, ukazujući da  privatizacija nije unapredila ni jedan medij u Srbiji. Naprotiv, doprinela je brzom urušavanju profesionalnih standarda, lošem kvalitetu  medijskih sadržaja, odlasku stručnih kadrova,  umanjenju zarada zaposlenih,  povećanju plata malom broju odbranih i zabrani sindikalnog organizovanja.

 

Upozoravamo da bi se slična situacija mogla dogoditi i u Novostima jer se na prinudni odmor ( što podrazumeva umanjenje zarade za 40 posto)  upućuju i kolege čiji neposredni urednici za tu odluku nisu dali saglasnost. Istovremeno,  angažuju se novi, profesionalno anonimni ljudi (prema  našim saznanjima za značajno veće zarade) što je suprotno Zakonu o radu, Kolektivnom ugovoru Kompanije i preporuci o ponašanju u firmama koje dobijaju državnu pomoć.

 

Sindikat novinara Novosti uputio je prošle sedmice poziv direktoru Kompanije Novosti da povuče spornu odluku, ali nije dobio odgovor.

 

Osnov za ovu odluku direktora Novosti je saglasnost Ministarstva rada o upućivanju  zaposlenih na prinudni odmor duži od 45 dana. Odobrenje za ovu saglasnost  resorno ministarstvo je, prema Zakonu o radu, moralo da traži od reprezentativnog granskog sindikata u medijskoj delatnosti i dobilo ga je od Samostalnog sindikata zaposlenih u grafičkoj, izdavačkoj,  informativnoj delatnosti i kinematografiji Srbije.

 

Sindikat novinara Novosti uputio je zahtev predsedniku Saveza samostalnih sindikata Srbije da povuče saglasnost budući da ova sindikalna centrala nema svoj ogranak u Novostima a, izvesno je, nema ni reprezentativnost jer je ona dokazana 2000. godine,  pre privatizacije medija i gašenja sindikata u privatizovanim medijima.

 

 O nesolidarnom potezu kolega iz SSSS obavestićemo Međunarodnu Konfederaciju sindikata čiji su član ali i Evropsku i Međunarodnu federaciju novinara kojoj pripada  Sindikat novinara Srbije.

IZVOR: SINOS

Najnovije