Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Evropska federacija novinara: Obavestićemo Savet Evrope o hapšenju Lalić

02.04.2020.

 

O hapšenju Ane Lalić, novinarke Nova.rs, obavestićemo Platformu za zaštitu novinarstva Saveta Evrope, kaže za naš portal Rikardo Gutieres, generalni sekretar Evropske federacije novinara.
Portal Nova.rs obavestio je jutros Evropsku federaciju novinara da je Ana Lalić sinoć uhapšena i da joj određeno zadražavanje od 48 sati nakon teksta “КC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre”. Ona je u međuvremenu puštena iz pritvora.
Generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutieres naveo je za naš portal da će se njegove kolege pozabaviti ovim slučajem.
“O ovom slučaju ćemo obavestiti Platformu za zaštitu novinarstva Saveta Evrope. Objavićemo vest o tome”, kaže Gutieres za naš portal.
On je putem svog Tviter naloga u ime Evropske federacije novinara zatražio hitno oslobađanje novinarke Ane Lalić.
Da podsetimo sinoć je novinarki protala Nova.rs Ani Lalić određeno zadržavanje od 48 sati u PU u Novom Sadu zbog sumnje da bi mogla da ponovi krivično delo, objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede. Našu novinarku je tužilaštvu prijavio Кlinički centar Vojvodine, nakon što celih 24 sata nisu odgovorili na njena pitanja, poslata pre nego što je tekst objavljen.
Кako je potvrdio njen advokat, ona je jutros puštena iz pritvora, a premijerka Ana Brnabić nešto ranije navela je da će apelovati da takvih privođenja više ne bude.

IZVOR: "Nova"

 

Najnovije