Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS zatečen vešću o kupovini "Novosti"

"Borba"

Sindikat novinara Srbije (SINOS) zatečen je informacijom da je Štamparija “Borba” a. d. većinski vlasnik Kompanije “Novosti”, donela odluku da odobri ugovor o prodaji ove medijske kuće privrednom društvu Media 026 d.o.o. sa sedištem u naselju Vučak u Smederevu, čiji je vlasnik Boban Rajić, za oko 300 miliona dinara. Iznenađenje je utoliko veće što je predstavnik SINOS u Radnoj grupi za izradu Medijske strategije Aneksom  predložio izmenu zakon kako bi kroz uvođenje javno-privatnog partnerstva bilo rešeno pitanje Tanjuga, „Politike“ i „Novosti“.

Vest o preprodaji „Novosti“ sa nevericom i negodovanjem širila se juče među novinarima decenijama najtiražnijeg dnevnog lista na Balkanu, koji u oktobru obeležava 66. rođendan. Ugledne, uticajne i popularne „Večernje novosti“ su osamdesetih godina uspele da premaše dnevni tiraž od 600.000 primeraka. Raspad Jugoslavije i političke turbulencije odrazile su se i na uređivačku politiku lista ali je finansijsko urušavanje „Novosti“ počelo nakon prodaje akcija Kompanije na berzi u leto 2006. godine.

 

 Kompanija koja je akcionairima te godine delila dividende, 2009. nije mogla da plati doprinose za poreze zaposlenima, nakon čega se dug sa kamatama, uz neizmirene obaveze prema Štampariji, vrtoglavao uvećavao da bi dostigao 1,5 milijardu dinara. Račun Kompanije „Novosti“ blokiran je jula 2017. godine a prema Unapred pripremljenom planu reorganizacije, koji je usvojio Privredni sud u Beogradu januara 2018,  odblokiran je februara ove godine. Kompanija „Novosti“ je od maja u većinskom vlasništvu  Štamparije „Borba“, umesto Milana Beka.

 

Sindikat novinara Srbije je sa svojom podružnicom,  Sindikatom novinara „Novosti“, o problemima  u Kompaniji  redovno izveštavao predsednika Vlade  Srbije počev od 2006. godine, nadležne institucije, novinarska i medijska udruženja i asocijacije.  Podršku za svoje aktivnosti  imao je jedino od Verice Barać, pokojne predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije koja je, zbog privatizacije „Novosti“ ( jedne od  24 sporne i nikada do kraja razjašnjene) podnela krivične prijave nadležnim institucijama.

 

SINOS poziva Vladu Srbije, budući da je vlasnik više od 80 odsto akcija Štamparije, da javno obelodani sve detalje o preprodaji „Novosti“: kako je moguće da nacionalni brend  za 300 miliona dinara kupi firma osnovana prošle godine bez ijednog zaposlenog i da li iza vlasnika iz Vučka stoje ljudi kojima su potrebne novine za širenje kontrole i uticaja?

IZVOR: UNS

Sindikat novinara Srbije