Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Štetan izlazak države iz medija

08.12.2017.

Tribina o donošenju nove medijske strategije održana u Prijepolju i Novoj Varoši.

 U februaru će se predlog mera naći pred Vladom na razmatranju

 

KAKO će se finansirati mediji u narednom razdoblju, da li se država povlači ili ostaje u medijima, predstoji li socijalni dijalog i kakav je odnos opštinskih i gradskih vlasti prema lokalnim glasilima, gde se javljaju cenzura i autocenzura - sve ovo bile su teme tribina koje su u Prijepolju i Novoj Varoši održane u organizaciji Udruženja medija i medijskih radnika.

Radna grupa za izradu nove medijske strategije polako posao privodi kraju, pre završetka godine strategija će biti gotova nakog čega će uslediti javne rasprave, a potom bi u februaru naredne godine ona trebala da bude prosleđena Vladi Srbije na razmatranje. Na panel diskusiji u Prijepolju i Novoj Varoš prisutne je zanimalo i to kakav je stav radne grupe o povlačenju države iz medija za šta se zalažu pojedina novinska udruženja.

- Stav moj lični, a i onaj koji preovladava u radnoj grupi za izradu nove medijske strategije i kod kolega iz sindikata novinarskih je da je ta priča o povlačenju države iz medija štetna i da to treba da se zaustavi. Mora se pronaći racionalan plan kako će država da ostane prisutna u medijima - kazao je član radne grupe za izradu strategije profesor Stanko Crnobrnja.

O trenutno lošem položaju novinara u Srbiji i tome kako bi buduća strategija mogla da popravi to stanje govorila je Dragana Čabarkapa, predsednica

SINOS-a.

- Ono na čemu mi kao sindikat novinara insistiramo, to je da se uspostavi dijalog između predstavnika medija, dakle sindikata, predstavnika zaposlenih i poslodavaca. Srbija je zasada jedina zemlja u regionu u kojoj to ne postoji - istakla je Čabarkapa.

STUBOVI

Svima je jasno da su mediji jedan od stubova svake države ali, nažalost, kod nas su mediji i medijski radnici u poslednjih deset godina toliko uništeni pa je poslednji čas da se ta situacija popravi - poručio je sa tribine Gvozden Nikolić, predsednik Udruženja medija i medijskih radnika.

https://www.youtube.com/watch?v=7rWS321OgDQ&feature=youtu.be


IZVOR: "Večernje novosti"

Najnovije