Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS traži da poreska uprava objavi razloge inspekcije u "Vranjskim novinama"

20.09.2017.

Sindikat novinara Srbije poziva Vukašina Obradovića da prekine štrajk gladju a Poresku upravu Vranja da odmah objavi razloge i nalaze  inspekcijske kontrole „Vranjskih novina“.

Podsećamo Vukašina da je zajedno sa predstavnicima novinarskih udruženja i organizacija pre godinu dana u Nišu ubedjivao Jovicu Vasić da odustane od ovako rdikalnog protesta i da, uz podršku i solidarnost kolega, nastavi svoju borbu.  Isti apel danas upućujemo dugogodišnjem uredniku i vlasniku „Vranjskih novina“.

 

Mi u Sindikatu novinara Srbije razumemo da se gašenjem „Vranjskih“ Obradović suočio sa egzistencijalnim problemom. Medijska „reforma“ ugasila je mnoge medije u Srbiji u kojima su radili odlični novinari, danas sezonski radnici.

 

SINOS ukazuje da su za izuzetno tešku medijsku situaciju u Srbiji u najvećoj meri odgovorni novinari i medijski radnici. Svaka vlast želi da kontroliše medije. Ova je našla idealne partnere u medijskoj koaliciji. Sve su sami odradili: isterali državu iz medija,  „raščistili teren“ da ih kupe lokalni tajkuni, oćutali zakonske izmene kojima je dozvoljeno da vlasnici medija budu kompanije iz of „šor zone“… I sve su to uradili  da bi doveka bili JEDINI članovi konkrsnih  komisija i međusobno delili  budžetske pare. Procena im je, pokazalo se, bila pogrešna.

Sindikat novinara Srbije godinama bezuspešno  ukazuje da ćemo biti lak plen vlastima dok ne budemo smeli da se organizujemo i zaštitimo na način kako to rade naše kolege u Evropskoj i Svetskoj federaciji novinara. U Srbiji, nažalost, nema novinarske solidarnosti ali ni elementarne hrabrosti. Samo lični interes i promocija medijskih funkcionera. Hoćemo li se USUDITI i nešto promeniti, zavisi isključivo od nas. Bićemo slobodni onoliko koliko budemo spremni da se za to borimo.

 IZVOR: SINOS

Najnovije