Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Borba za Novosti: Ne mogu ni da pomislim da nas neće biti

17.05.2017.

"Večernje novosti" na korak su od gašenja, a finansijski krah sada dodatno otežavaju i zategnuti odnosi među zaposlenima.

Situaciju ne olakšava ni još nejasna vlasnička struktura dnevnog lista. U međuvremenu, počela je i razmena optužbi između redakcije i glavnog odgovornog urednika. Svi rešenje traže od države.

Na jednoj strani oko 100 zaposlenih, koji posle linearnog smanjenja plata i upozorenja o mogućem krahu dnevnog lista zbog ogromnih dugova, traže i hitnu smenu direktora i glavnog i odgovornog urednika Ratka Dmitrovića. 

Novinar “Novosti” Rade Dragović ističe da je jedino rešenje i jedini izlaz iz situacije “hitno i neodložno suočavanje Nadzornog odbora sa problemima koji postoje i jedna visoka odgovornost države da spreče gašenje Novosti”. 

“Naravno utisak je i neko opšte mišljenje redakcije da je jedan od preduslova za to i momentalni prestanak rada Ratka Dmitrovića na mestu prvog čoveka kompanije”, ocenjuje Dragović. 

Novoformirana Radna grupa koja za urušavanje tiraža pored Dmitrovića podjednako optužuje i njegovog zamenika Milana Babovića. 

“Ne kažem da mi sada kukamo i tražimo neku novčanu pomoć”, kaže novinarka “Novosti” Milena Marković. “Mi tražimo da se reši status Novosti i pitanje vlasničke strukture, a mi zaposleni kao do sada evo i ovih dana uprkos neizvesnosti i trudimo se koliko možemo da sačuvano kvalitet”, navodi Markovićeva. 

“Kako ćemo dalje? Ako me pitate ja sam zakleti optimista, ne želim ni da pomislim da Novosti neće trajati”, dodaje ona. 

Za to vreme saopštenjem se oglasio Ratko Dmitrović: 

“Samo 24 sata nakon što sam saopštio da mi je istekao četvorogodišnji mandat oglasila se grupa zaposlenih u Novostima - sa zahtevom da budem smenjen. To mu dođe kao zahtev za vešanjem obešenog”, ističe Dmitrović i dodaje da među članovima te grupe ima i članova njegovog uređivačkog kolegijuma. 

“Odjednom, ništa ne valja. Mogu li ovo da objasnim? Mogu, naravno, ali nema ni potrebe ni smisla. Sve je prozirno, jasno i slučajnom posmatraču. U ‘Večernjim novostima’ počelo je osvajanje pozicija za ono što dolazi, neka vrsta pretrčavanja, mada nije najjasnije od koga i prema kome. Kao i uvek u sličnim situacijama, neki su se preračunali”, navodi Dmitrović. 

Većinski vlasnik Milan Beko o situaciji u Novostima se ne oglašava. Isto kao ni država, koja Novostima upravlja. A mogući medijator nalazi se iza ćoška. 

Iz Ministarstva kulture i informisanja navode da država može i mora da se zauzme za opstanak "Večernjih novosti" bez obzira "na činjenicu da je manjinski vlasnik". 

Osim toga, oni navode i da je Ministarstvo kulture zatražilo sastanak sa predsednicom Nadzornog odbora Kompanije Tanjom Vidojević i Ministarstvom privrede koje je nadležno za privatizaciju ostatka državnog kapitala u kompaniji "Večernje novosti". 

“Očekujemo detaljne informacije kako o tekućem poslovanju tako i o dugovima Kompanije. Rešenje treba tražiti u reprogramiranju dugova prema bankama i značajnom smanjenju troškova poslovanja. Kompanija mora da optimizuje broj zaposlenih u najkraćem roku poštujući prava zaposlenih. Nakon sprovođenja ovih mera, uveren sam, naći će se i kupac za ostatak državnog kapitala", navodi državni sekretar u ministarstvu kulture Nino Brajović.

IZVOR: "Večernje novosti"

Najnovije