Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Ruši se imperija kruševačkog Mardoka

Radoica Milosavljevic

Od osam televizija koje je tokom prošlogodišnje privatizacije kupio Radoica Milosavljević opstala je polovina, ali ovaj kruševački biznismen taj podatak negira, priznajući samo probleme RTV Kragujevac, piše Politika.

Osim RTV Kragujevac, koja je u sredu prestala da emituje program, ovaj nekadašnji funkcioner SPS i vlasnik fabrike za proizvodnju plastične ambalaže, kao od šale kupio je televizije Pančevo, Kruševac, Pirot, Brus, Caribrod, Požegu i Centar za informisanje Novi Kneževac.

Od 33 lokalna medija koja su prodata u privatizaciji Milosavljević je kupio četvrtinu, iako nikada ranije nije imao iskustva u medijskoj industriji, a u tu avanturu je krenuo sa projektovanim budžetom od 300.000 evra, a posle šopinga u kasi mu je ostalo 18.720 evra, navodi list.

Politika ukazuje da je u prvih godinu dana medijska imperija "kruševačkog Ruperta Mardoka" počela da se urušava, jer su, pored RTV Kragujevac, prestale da rade i televizije Brus i Požega, kao i Centar za informisanje Novi Kneževac.

Milosavljević, međutim, u izjavi za Politiku poriče da je polovina njegovih medija ugašena i priznaje jedino probleme u kragujevačkoj televiziji, objašnjavajući da je ona prestala da emituje program "zbog nečije  pakosti".

Grad ne raspisuje konkurs za projektno finansiranje medija, a radnici se nisu snašli u privatizaciji i nisu uspeli da zarade ni za osnovne troškove... Znam da sam u obavezi da dve godine ulažem, ali ovde nema kraja. Kako ne bih bio u većem gubitku pustio sam da odu u stečaj, rekao je on.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović potvrdio je da je Kragujevac grad rekorder kada je reč o nemaru prema medijima, ali je ukazao i da Milosavljević nikada nije realizovao socijalni program koji je radnicima nudio.

Da je to uradio, do svega ovoga ne bi došlo. Ovakav scenario bi se sprečio i da je Ministarstvo privrede aktiviralo Milosavljevićeve bankarske garancije vredne 150.000 evra. Neko je odlučio da ga poštedi, naglasio je Brajović, koji je potvrdio saznanja Politike o četiri ugašena medija u vlasništvu Milosavljevića.

IZVOR: FONET