Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Vesti pustinje u porastu: Prva komparativna studija ukazuje na krhku situaciju za lokalne medije širom EU

28.02.2024.

 

Studija „Otkrivanje novinskih pustinja u Evropi. Rizici i mogućnosti za lokalne i društvene medije u EU” Centra za medijski pluralizam i slobodu medija (CMPF) objavljen je danas. Ovo istraživanje otkriva izazove i mogućnosti za lokalne medije i medije u zajednici u 27 država članica EU, analizirajući fenomen informativnih pustinja iz holističke perspektive.

Mreža istraživača koja obuhvata svih 27 država članica EU vodila je istragu, koristeći metodologiju koju je razvio CMPF. Oni su procenili rizike na osnovu 55 varijabli koje se odnose na uslove lokalnog medijskog tržišta; bezbednost i radni uslovi lokalnih novinara, uređivačka nezavisnost lokalnih medija i društvena uključenost. Studija takođe naglašava primere najboljih praksi u lokalnom i medijskom sektoru u zajednici koji bi mogli u velikoj meri koristiti živoj i otvorenoj lokalnoj javnoj sferi.

Podaci prikupljeni o lokacijama lokalnih medija i medija korišćeni su za kreiranje interaktivnih mapa koje pokrivaju otprilike polovinu EU-27. Ovo naglašava značajan nedostatak podataka ne samo o geografskoj distribuciji lokalnih medija, već io njihovim finansijskim informacijama, prihodima i merenjima publike usmerene na lokalno stanovništvo širom EU.

Bićemo u Evropskom parlamentu 5. marta u 14:00 časova na okruglom stolu o nesigurnoj situaciji za lokalne medije u EU na osnovu nalaza ovog izveštaja. Pridružite nam se na mreži putem ove veze.

Ekonomska situacija za medije i lokalne novinare

 

Najhitnija pitanja se tiču preplitanja pada prihoda i pristrasne distribucije državnog oglašavanja i subvencija lokalnim medijima. Još jedna hitna zabrinutost je politička kontrola koja se vrši putem direktnog i/ili indirektnog vlasništva nad lokalnim medijima, što je pitanje posebno rasprostranjeno u državama članicama srednje i južne Evrope.

Pad broja lokalnih novinara – koji je rasprostranjen širom EU – u velikoj meri proizilazi iz rastuće tendencije centralizacije redakcija u glavnim gradovima i prevladavanja desk novinarstva. Prijavljeni su nezadovoljavajući uslovi rada za lokalne novinare, posebno za slobodnjake i samozaposlene novinare, a onlajn napadi na njih su u porastu.

Nema istaknutih medija koji služe manjinama i marginalizovanim grupama

 

Istraživači iz nekoliko zemalja su istakli da ne postoje istaknuti mediji koji služe marginalizovanim grupama; postoji nedovoljna zastupljenost manjinskih grupa i nedostatak programa na jezicima manjina, posebno u privatnim lokalnim medijima. U tom smislu, uloga javnih medija (PSM) i njihovih lokalnih ogranaka i dopisnika pokazala se ključnom u garantovanju pristupa lokalnim informacijama.

Istraživanje se takođe bavilo ulogom društvenih medija u pustinjskim oblastima sa vestima, novim strategijama angažovanja publike putem biltena, podkasta i sporog novinarstva, kao i ulogom lokalnih medijskih mreža i mreža u zajednici za društvene promene.

LM4D šema finansiranja medija

 

Ova studija dopunjuje tekuću finansijsku podršku projekta LM4D nezavisnim lokalnim medijima i medijima u zajednici koji služe zajednicama i područjima koja se nalaze na marginama vesti. Preliminarni nalazi ovog istraživanja su omogućili dodelu 42 granta ovim medijima koji se nalaze ili pokrivaju vesti pustinjske oblasti.

Projekat skreće pažnju na važnost zdravog i živog medijskog pejzaža u lokalnoj i zajednici; sa ovom studijom, projekat pruža snažnu procenu relevantnu za mnoge zainteresovane strane u ovoj oblasti.

Preporuke i primedbe

 

Izveštaj preporučuje javnim institucijama da pruže veću finansijsku podršku lokalnim i lokalnim redakcijama i novinarima i da uspostave regulatorni okvir koji će omogućiti uspešan lokalni medijski pejzaž. Na primer, trebalo bi da postoje jasne definicije lokalnih medija i medija u zajednici kako bi se garantovala institucionalna podrška.

Štaviše, trebalo bi garantovati pristojne uslove rada za lokalne novinare. Studija preporučuje novinarskim organizacijama da podrže novinarske profesionalce koji rade u najudaljenijim područjima zemalja članica EU, u garantovanju boljih uslova za rad i podršku u slučaju teških tužbi. Studija takođe preporučuje da lokalne medijske kompanije budu transparentnije u vezi sa svojim vlasništvom i prihodima, i da treba da primenjuju standarde samoregulacije kako bi sprečile političke i ekonomske pritiske na uređivački sadržaj. Oni se podstiču da se više angažuju sa svojom publikom kako bi zadovoljili kritične potrebe za informacijama zajednica koje pokrivaju.

Istraživanje je deo projekta Lokalni mediji za demokratiju (LM4D), koji se sprovodi u saradnji sa Evropskom federacijom novinara, Journalismfund Europe i Međunarodnom medijskom podrškom.

„Zadovoljstvo nam je što smo dali doprinos ovoj studiji, koja naglašava hitnu potrebu da evropski kreatori politike daju prioritet podršci i održivosti regionalnih, lokalnih i lokalnih medija. Nalazi su jasni: bez adekvatne finansijske podrške, podržavajućeg regulatornog okruženja i zaštitnih mera za novinare u udaljenim oblastima, sam temelj demokratije je ugrožen“, rekao je Pjer Luiđi Parku, direktor CMPF-a. „Međutim, ova studija je samo početak. Ističe hitnu potrebu za daljim istraživanjem u ovoj oblasti, jer tema „novinskih pustinja“ i izazova sa kojima se lokalni mediji suočavaju još uvek nisu dobro shvaćeni u Evropi. Više istraživanja je od suštinskog značaja za informisanje političkih odluka i razvoj efikasnih strategija za rešavanje ovih pitanja“, rekao je on.

„Nezavisni lokalni mediji su okosnica profesionalnog i nezavisnog novinarstva. Ova studija, prva te vrste u Evropi, koja detaljno opisuje stanje novinskih pustinja, pokazuje da više ne možemo ignorisati ovu alarmantnu situaciju sa kojom se suočavaju lokalni mediji i demokratija u celini. Nijedna zemlja nije imuna od „dezertifikacije vesti“ osim ako se ne preduzmu hitne i inovativne akcije za podršku lokalnim novinarima i medijima“, rekla je Renate Schroeder, direktorka EFJ.

Od 17. do 18. juna, bićemo u Brnu, Češka Republika, gde će se lokalni novinari, uključujući dobitnike šeme finansiranja medija, sastati i razmeniti najbolje prakse o otpornim, nezavisnim i održivim lokalnim medijima širom EU.

Evropska federacija novinara (EFJ) je najveća novinarska organizacija u Evropi koja predstavlja više od 320.000 novinara u 73 sindikata i profesionalna udruženja u 45 zemalja u Evropi.

Izvor: EFJ

 

Najnovije