Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Istraživanja
Sindikati
19.08.2019.
Sindikati često dolaze pod lupu javnosti zbog povremenog podaničkog odnosa prema vlastima, pogrešnih političkih poteza, međusobnih sukoba, nezainteresovanosti za pojedina pitanja iz oblasti socijalnog prava, neprestane trke za članarinama, i slično. Ne može se međutim nikako poreći da su sindikati – nezamenjivi. Ne samo kao način organizovanja radnika, već kao način iskazivanja radničke snage. Tamo gde nema sindikata, nema ni kolektivnog ugovora. Štrajk se veoma
"Ringijer"
31.07.2019.
U 1.518 aktivnih medija u Srbiji ima 11.163 zaposlena, pokazalo je istraživanje Udruženja novinara Srbija (UNS). Od ukupnog broja novinara u 724 medija zaposleno je oko 40 odsto, a 60 procenata su honorarno angažovani. Snimatelji, tonci, montažeri, radnici u marketingu i administraciji u većoj meri su zaposleni, odnosno 60 odsto ima stalni radni odnos.
Novine
29.07.2019.
Udruženja novinara Srbije (UNS) utvrdilo je da je 514 medija koji se nalaze u Registru medija Agencije za privredne registre (APR) ugašeno. Aktivno je 1.518 medija, od oko 2.200 koji su registrovani u APR-u.
Seselj
24.07.2019.
U anketi sprovedenoj na sajtu Danasa 80 odsto građana smatra da Vojislav Šešelj neće biti sankcionisan zbog uvreda i pretnji upućenih novinarski Danasa, dok 71 odsto njih smatra da bi novinari trebalo da dobiju veću zaštitu od države.
BIRN
22.06.2019.
Potrebne su radikalne promene konkursnog sufinansiranja medijskih projekata od javnog interesa ili čak ukidanje ovog modela, pa pravljenje novog, pod jasnim pravilima, neke su od ocena medijskih radnika sa juga Srbije na okruglom stolu „InformisaNI“, održanom krajem prošle sedmice u Nišu, u organizaciji niškog Odbora za ljudska prava, u okviru projekta „Кaži/traži šta te zanima“.
"Gardijan"
19.06.2019.
Prenosimo izlaganje Кetrin Viner o principima kojima se vodila u kreiranju uređivačke politike, koji su preokrenuli sudbinu čuvenog britanskog lista, te o koncentraciji na kvalitet, o boljoj komunikaciji sa čitaocima, ali i o uverenju da mediji ne treba samo da nabrajaju šta je loše, nego da pruže nadu u bolju budućnost.
On line
20.05.2019.
Seks, skandal i starleta je ono što srpski čitalac najčešće čita. Odmah i sve. Uz foto, video i ekskluzivne izjave.
On line
20.05.2019.
Agencija UM predstavila je na Digital Day-u u Beogradu rezultate istraživanja o navikama korisnika društvenih medija – Wave X: Remix Кultura koje je pokazalo da u svetu opada poverenje u onlajn medije, saopšteno je danas.
Novine
22.04.2019.
Nekoliko dana nakon početka NATO intervencije, Ministarstvo informisanja je svim medijima poslalo uputstvo o novom režimu rada: cenzuri. Od glavnih i odgovornih urednika tražilo se da sadržaj medija pre objavljivanja dostavljaju na kontrolu republičkom Ministarstvu informisanja.
Zakoni
22.04.2019.
Zakon o informisanju, donet u oktobru 1998. godine gazio je temeljne odredbe Pakta o građanskim slobodama i pravima. Od novinara, urednika i vlasnika medija se zahtevalo da dokazuju nevinost pred sudijama za prekršaje u roku od 24 sata. Ako kazna nije mogla da se plati plenila se imovina odgovornih.