Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Istraživanja
Srećko Mihailović
22.11.2017.
Zar nije posao svih, a ne samo novinara, da stvaraju društvene uslove u kojima javna reč neće povlačiti posledice po onoga koji ih je javno izrekao, pitao je danas sociolog Srećko Mihailović na predstavljanju istraživanja o aktivističkim kapacitetima novinara
16.11.2017.
Grupa za slobodu medija mogla bi da predstavlja nov oblik organizovanja medijskih radnika, imajući u vidu ozbiljan rezultat kojim je uspela da preokrene i tok nedavnog samita novinara iz regiona u Tirani, ocenila je Vera Didanović, novinarka nedeljnika NIN i koatuorka knjige “Paisvni aktivizam novinara”, nastale na seriji istraživanja o ulozi novinara u odbrani javnog interesa, profesije i deprekarizaciji rada.
Novine
30.06.2017.
U Srbiji nema cenzure, a o tome svedoči i činjenica da možete pročitati bilo šta u nedeljnicima koji su kritični prema vlastima, ocenio je danas politički analitičar Dejan Vuk Stanković na predstavljanju analize štampanih medija u Srbiji za prvi kvartal 2017. godine.
21.06.2017.
Politički uticaj na medije i visoka koncentracija vlasništva narušavaju pluralizam i otežava funkcionisanje medijskog tržišta u Srbiji, ključni je rezultat tromesečnog istraživanja koji su sproveli Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i Reporteri bez granica.
Požarevac
01.06.2017.
Usred dosad najgromoglasnijeg jauka o nemaštini i teškom položaju medija i medijskih radnika ušli smo u novu eru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.
Mediji
31.05.2017.
U trećoj godini projektnog sufinansiranja medija konačno nam je svima jasno da nešto ozbiljno nije u redu i da su nužne promene.
Novine
31.05.2017.
Prema analizi Evropske radiodifuzne unije (EBU) najveći deo građana Srbije ne veruje medijima, pa se tako naša zemlja po stepenu poverenja uglavnom nalazi na dnu lestvice.
Novine
25.05.2017.
Na vlasti imamo populistički režim koji tvrdi da su upravo oni taj jedini pravi reprezent narodne volje, i oni su antipluralisti u smislu da osporavaju pravo svakom drugom političkom reprezentu da predstavi tu narodnu volju.
18.05.2017.
Petoro novinarki i novinara koji se više nisu dobro osećali u medijima u kojima su godinama radili, koji su želeli ili bili prinuđeni da sve počnu iz početka, za Cenzolovku govore o tome kako su prošli kroz pravu dramu, ali i o olakšanju i preporodu
BIRODI
02.05.2017.
Biro za društvena istraživanja (BIRODI) upozorio je danas javnost na trend pogoršanja izveštavanja medija koje, kako navodi, sve više karakteriše pretvaranje u sredstva promocije što za posledicu između ostalog ima odsustvo zaštitet javnog interesa u medijima.