Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Istraživanja
24.10.2023.
Brojni mladi novinari suočeni su sa primanjima ispod republičkog proseka, neizvesnošću usled nesigurnog honorarnog rada, egzistecijalnoj prinudi da istovremeno rade više paralelnih poslova, ali i političkim i uređivačkim pritiscima, te ugrožavanju lične bezbednosti. Zbog toga je sagorevanje na poslu postalo sastvni deo njihovog života. Mladi novinari navode da većina medijskih kuća ekonomski eksploatiše zaposlene, da redakcije opstaju na niskim primanjima radnika,
NJujork
23.08.2023.
Mnogi Amerikanci veruju da su redovno izloženi dezinformacijama na internetu, a većina smatra da može da razlikuje prave vesti od lažnih. Međutim, poverenje Amerikanaca u svoju sposobnost da uoče lažne vesti nije uvek utemeljeno u stvarnosti
05.06.2023.
Da televizije sa nacionalnom frekvencijom nisu podjednako otvorene prema partijama na vlasti i partijama u opoziciji smatra 58 odsto građana, a gotovo isti procenat ispitanih ne smatra opravdanim brutalne napade na novinare, pretnje i atake na slobodu medija, pokazuju rezultati novog Demostatovog istraživanja javnog mnjenja.
23.05.2023.
Istraživanje sadržaja informativnog programa u Srbiji koje je sproveo tim Novosadske novinarske škole pokazalo je da komercijalne televizije sa nacionalnom frekvencijom – Pink, Prva, Hepi, i B92, javni servisi RTS i RTV i kablovski emiteri sa razvijenim informativnim programom – N1 i Nova S, izveštavaju na tri različita načina, a svaki od njih ima nedostatke za zadovoljavanje komunikacionih potreba auditorijuma.
"Danas"
12.05.2023.
I pre tragedija u „Ribnikaru“ i kod Mladenovca, gde je ubijeno 17 osoba, a posebno nakon toga, stručna i šira javnost traže hitnu zabranu rijaliti programa u kojima se propagira nasilje i osuđivani kriminalci. Međutim, predstavnici vlasti zdušno brane ove programe, odnosno televizije na kojima se emituju – Pink i Hepi, dok uticaj njihovog programa, posebno na mlade, relativizuju.
01.04.2023.
Pogibija Milana Žegarca: Čiji je snajper u Vukovaru na mestu ubio novinara "Večernjih novosti"? Bio je 7. oktobar 1991. Metak, verovatno snajperski, podogio je vratnu arteriju žrtve i izašao iznad bubrega. Milan Žegarac na mestu je ostao mrtav na Trpinjskoj cesti, u predgrađu Vukovara. Na ničijoj zemlji. Tamo gde se ukršta s Hercegovačkom ulicom.
Novac
25.03.2023.
Кroz javne konkurse, država je tokom prošle godine podelila 6,8 milijardi dinara, odnosno gotovo 58 miliona evra – ovaj novac često je trošen nenamenski i redovno su finansirane Gongo organizacije i tabloidi, pokazuje novi izveštaj „Javno o javnim konkursima: Pregled projektnog finansiranja u oblastima medija, civilnog društva, kulture i omladine u 2022. godini“ BIRN-a i Građanskih inicijativa.
20.03.2023.
Istraživanje UNS-a o ubijenim novinarima: Uopšte nije važno šta je pisao.
BIRN
14.03.2023.
Informaciono okruženje kojim upravlja umrežena algoritamska infrastruktura, dovelo je do fundamentalnih promena u produkciji i distribuciji medijskog sadržaja, zbog čega mediji moraju da tragaju za novim modelima ekonomske održivosti, dok kvalitet javnog informisanja opada
Reporteri bez granica
08.03.2023.
RSF poziva na trenutno i bezuvjetno oslobađanje zatvorenih novinarki.Od 550 novinara i medijskih radnika koji su trenutno zatvoreni širom svijeta 73 su žene, navode Reporteri bez granica (RSF) u saopštenju povodom Međunarodnog dana žena.