Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Istraživanja
Reporteri bez granica
25.04.2018.
U jutros objavljenom izveštaju Reportera bez granica (RBG), Srbija je pala za 10 mesta u odnosu na prethodnu godinu i sada je 76. u svetu. Nazadovanje Srbije na ovoj listi se nastavlja, pošto je pre godinu dana sa 59. dospela na 66. mesto. Ove godine, da stvar bude gora, našli smo se među državama koje beleže najveći pad kada su medijske slobode u pitanju, od kojih su čak četiri evropske: pored nas, Malta je pala za 18 mesta i sada je 65. na listi, Češka se str
Beogradski centar za ljudska prava
26.03.2018.
Odsustvo javnog dijaloga, gušenje medijskih sloboda, kritičkog mišljenja i urušavanje pojedinih već ostvarenih prava i sloboda obeležilo je 2017. godinu u Srbiji, izjavila je programska direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Vesna Petrović.
BIRN
15.03.2018.
Godišnje se potroši više miliona dinara na medijske projekte. BIRN-ovo istraživanje pokazuje da institucije nisu dovoljno transparentne u obaveštavanju javnosti o tome kako se ovaj novac troši. Indeks transparentnosti pokazuje da su institucije dostigle prosečan rezultat od 37% od mogućih 100%.
Novine
14.02.2018.
Poražavajući rezultati istraživanja koje je sprovela Slavko Ćuruvija fondacija: novinari najvećim delom ističu da vlast kontroliše medije, ali da je uredništvo centralna tačka sa koje se ta kontrola vrši. Značajno veći deo novinara navodi da su pritisci poslednjih godina sve gori, da su novinari skloniji autocenzuri, da rade manje profesionalno i da su sve manje sposobni da se pritiscima odupru, kao i da su pogoršani uslovi rada i njihova bezbednost.
NDNV
18.12.2017.
Indeks klijentelizma, koji meri sposobnost društva da spreči klijentelističke prakse u medijima, pokazao je u merenju za 2016. godinu da Srbija stagnira u negativnom trendu nakon drastičnog pada zabeleženog 2015. godine, objavljeno je danas.
Srećko Mihailović
22.11.2017.
Zar nije posao svih, a ne samo novinara, da stvaraju društvene uslove u kojima javna reč neće povlačiti posledice po onoga koji ih je javno izrekao, pitao je danas sociolog Srećko Mihailović na predstavljanju istraživanja o aktivističkim kapacitetima novinara
16.11.2017.
Grupa za slobodu medija mogla bi da predstavlja nov oblik organizovanja medijskih radnika, imajući u vidu ozbiljan rezultat kojim je uspela da preokrene i tok nedavnog samita novinara iz regiona u Tirani, ocenila je Vera Didanović, novinarka nedeljnika NIN i koatuorka knjige “Paisvni aktivizam novinara”, nastale na seriji istraživanja o ulozi novinara u odbrani javnog interesa, profesije i deprekarizaciji rada.
Novine
30.06.2017.
U Srbiji nema cenzure, a o tome svedoči i činjenica da možete pročitati bilo šta u nedeljnicima koji su kritični prema vlastima, ocenio je danas politički analitičar Dejan Vuk Stanković na predstavljanju analize štampanih medija u Srbiji za prvi kvartal 2017. godine.
21.06.2017.
Politički uticaj na medije i visoka koncentracija vlasništva narušavaju pluralizam i otežava funkcionisanje medijskog tržišta u Srbiji, ključni je rezultat tromesečnog istraživanja koji su sproveli Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i Reporteri bez granica.
Požarevac
01.06.2017.
Usred dosad najgromoglasnijeg jauka o nemaštini i teškom položaju medija i medijskih radnika ušli smo u novu eru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.