Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Istraživanja
Lokal press
18.01.2022.
Fenomen feminizacije novinarske profesije dominantan je u poslednjih pet godina kada su lokalni mediji u pitanju – pokazuje istraživanje PU „Lokal pres“.

UNS
21.12.2021.
Istraživanje u okviru projekta „Pod pritiskom“ o medijskim slobodama, pritiscima i napadima na novinare i medije u Srbiji i zemljama regiona - Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji, koje je sprovelo Udruženje novinara Srbije (UNS), pokazalo je da ograničavanje slobode izveštavanja najviše uzrokuju verbalni i fizički napadi, autocenzura, ekonomski i politički pritisci i neregulisano medijsko tržište. Rezultati istraživa
08.12.2021.

ANALIZA RADNOPRAVNOG POLOŽAJA NOVINARA I MEDIJSKIH RADNIKA U SRBIJI SA PREPORUKAMA ZA UNAPREĐENJE...................................... 1

UNS
07.12.2021.
Na rad novinara u Srbiji ubedljivo najviše utiče ekonomska nesigurnost, pokazali su rezultati ankete Udruženja novinara Srbije (UNS) sprovedene među novinarima i medijskim radnicima, a čak 91 odsto ispitanika izjasnilo se da su u centru njihovih profesionalnih problema finansije.

CESID
30.11.2021.
Spremnost da zaposlene u medijima pošalju na plaćene obuke koje bi za cilj imale unapređenje digitalnih veština i
kompetencija u medijskom sektoru pokazuje 75% medija u Srbiji, među kojima je 55% medija koji ističu da je ovo važna
tema za obuke i 20% medija koji bi bili spremni iako veruju da ima i bitnijih tema. Upitani da li bi oni kao medij bili
spremni da sami organizuju ili plate obuke za svoje zaposlene koje bi za cilj imale unapređenje digitalnih veština i
k
27.09.2021.
Sindikat novinara Srbije (SINOS) sproveo je istraživanje među studentima i profesorima Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu o stanju na medijskoj sceni

27.09.2021.
Novinari i medijski radnici u Srbiji tokom pandemije COVID 19 suočeni su sa izmenjenim uslovima rada. To je, pre svega u digitalnim medijima, uticalo na povećanje obima posla ali ne i na uvećanje zarada. Posledice rada tokom COVID 19 su najsnažnije osetili novinari i medijski radnici koji su u fleksibilnom radnom režimu - angažovani na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima.
31.08.2021.
Mediji u Srbiji nisu slobodni, novinari rade pod pritiskom, za male plate i sa labavim ugovorima, izloženi cenzuri i autocenzuri, ideološki i materijalno podeljeni, bez dovoljne zaštite novinarskih udruženja i sindikata – ukazuju buduće kolege.

Lapovo
17.08.2021.
Lapovo je gradsko naselje u Srbiji u opštini Lapovo u Šumadijskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 7.143 stanovnika U naselju Lapovo živi 5.995 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 41,5 godina (40,4 kod muškaraca i 42,6 kod žena). U naselju ima 2.300 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,23.
09.07.2021.
Novi izveštaj Rojtersovog instituta za izučavanje novinarstva kaže da je poverenje u medije zbog epidemije i dalje u blagom porastu, ali i da je kriza gotovo dotukla štampu, koja je tradicionalno i faktički najkredibilniji segment medijske produkcije (osim tabloida, naravno, ali svako ima nepodnošljivog ujku u familiji)