Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Kvartalni medijametar: Zakrivljeno ogledalo

30.06.2017.
Novine

U Srbiji nema cenzure, a o tome svedoči i činjenica da možete pročitati bilo šta u nedeljnicima koji su kritični prema vlastima, ocenio je danas politički analitičar Dejan Vuk Stanković na predstavljanju analize štampanih medija u Srbiji za prvi kvartal 2017. godine.

Stanković je rekao je se kroz nedeljnike, iako malih tiraža, dobija interpertacija važnog segmenta realnosti, a njihov slab uticaj u tiražu se nadomešćuje time što elektronski mediji prave priloge od izveštaja ili se tekstovi viralno dele u internet sferi.
Srbija nije zemlja u kojoj se nešto zabranjuje iz nekog centra moći, nema represija nad onima koji su autori tekstova, a druga je tema da li ima oblika polemike u javnom prostoru i krupnijih neslaganja, ocenio je Stanković.
Stanković je kao radikalno kritičke nedeljnike prema vlasti označio Vreme i NIN, umereni stepen kritike vidi kod Novog magazina i Nedeljnika, dok neka vrsta razumevanja za unutrašnju politiku vlasti, ali protivnika evropske politike postoji u Pečatu.
Stanković je napomenuo da postoji ideja da se opsesivno bave Aleksandrom Vučićem, koji se opisuje kao autoritarni političar sklon diktatorskom ponašanju, ne uvažava podelu vlasti, već teži njenoj koncentraciji, manipuliše i represvno se ponaša prema medijima.
Vučić je vrsta negativnog junaka za određene nedeljnike i na nivou teksta i slike, karikature, rekao je Stanković.
Ovo je vreme političkih podela, koje se reflektuju i kroz štampu, na nivou medija i političke elite, ali to se ne pokazuje u polarizaciji biračkog tela, dodao je on.
Stanković smatra da medijska scena odudara od biračke volje, predstavlja neku "vrstu zakrivljenog ogledala" u onom delu javnog mnenja koje se politički opredeljuje.
Urednik izdanja Medijskog arhiva Ebart Velimir Ćurguz Kazimir rekao je da se Medijametar od januara do marta bavio ogromnim brojem tekstova koji su posledica intenzivne kampanje za predsedničke izbore.
Mi smo se suočili sa problemom koji je postao uobičajen da se mešaju teme, žanrovi, akteri estrada, kriminal, politika, društvo, privreda i da imate poplavu svega i svačega, a kada podvučete crtu ne znate o čemu se tu radi, rekao je Kazimir.
Metodolog istraživanja Isidora Jarić rekla je da su posmatrane dnevne novinare Politika, Novosti, Blic, Danas, Kurir, Alo i Informer, dok su u analizi obrađeni nedeljnici Vreme, NIN, Novi magazin, Nedeljnik i Pečat.
Prema njenim rečima, analizirano je 2.403 teksta, što je povećanje od devet odsto u odnosu na prethodni period.
Medijska analitičarka Danica Laban istakla je da više od 30 odsto tekstova nema balans u izveštavanju, a prednjači Informer, dok je najviše neutralnih tekstova u Danasu.
Balans je prisutan u samo 16,07 odsto svih tekstova iz uzorka, rekla je ona.
Od pojedinačnih aktera najveći broj tekstova ima Aleksandar Vučić 835, Tomislav Nikolić 355 i Ivica Dačić 235, a skoro četvrtina svih tekstova o Vučiću objavljeno je u Danasu.
Najveći broj negativnih tekstova u prvom kvartalu bilo je o Tomislavu Nikoliću, a od opozicionih predsedničkih kandidata u dnevnoj štampi najviše su bili zastupljeni Vuk Jeremić, Saša Janković i Vojislav Šešelj, rekla je Laban. 
IZVOR: "Danas"