Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Кako će izgledati finansiranje javnih servisa od sledeće godine

18.12.2020.
nOVAC

 

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje prihvatio je danas u načelu Predlog zakona o dopuni Zakona o javnim medijskim servisima, koji je podnela Vlada, čiji je cilj da se obezbedi stabilno finansiranje i dovoljan iznos sredstava za rad javnih medijskih servisa do 31. decembra 2021. godine.
Pomoćnik ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović rekla je da je predloženo da se u ovaj zakon doda član u kome se navodi „da se za obavljanje osnovne delatnosti, koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa, Javna medijska ustanova 'Radio-televizija Srbije' i Javna medijska ustanova 'Radio-televizija Vojvodine', do 31. decembra 2021. godine, delimično finansiraju iz budžeta Republike Srbije“ i da će način prenosa sredstava Vlada utvrditi posebnim aktom.
Ona je, na sednici Odbora, rekla da je Zakonom o javnim medijskim servisima predviđeno da se oni mogu finansirati iz četiri izvora, i to iz takse za javni medijski servis, iz sredstava budžeta, komercijalnih, kao i iz ostalih prihoda.
Trifunović je rekla da je Srbija u obavezi da obezbedi stabilno i dovoljno finanasiranje javnih medijskih servisa kako bi oni mogli da ostvare javni interes u oblasti javnog informisanja.
Ona je rekla da sadašnja visina takse od 255 dinara ne obezbeđuje dovoljan iznos sredstava za oba medijska servisa.
„S obzirom na obavezu Republike Srbije da obezbedi dovoljan iznos sredstava odlučili smo da se do 31. decembra 2021. godine delimično finansiraju iz budžeta Srbije“, rekla je ona.
Prema njenim rečima, na ovaj način se obezbeđuje stabilno finansiranje javnih medijskih servisa, njihova nezavisnost, a vodilo se računa i o ekonomskoj snazi građana.
Ona je rekla da je iznos sredstava kojima će se finansirati javni medijski servisi utvrđen limitima u toku pripreme Zakona o budžetu, a prenos sredstava biće obavljen posebnim aktom koji bude utvrdila Vlada Srbije.
Odbor je prihvatio Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o kinematografskoj koprodukciji između vlada Srbije i Francuske, koji je podnela Vlada.
Obor je odlučio da predloži Skupštini Srbije da odbije amandmane koje su na Predloga zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis podneli poslanici poslaničke grupe Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka i poslanica poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ Кatarina Rakić.
Poslanička grupa Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka predlaže da se taksa ubuduće plaća jedan dinar.
Rakić u amandmanu, pored ostalog, predlaže da se „fakturisan iznos takse za javni medijski servis koji snabdevač prenosi JMU RTS i JMU RTV koriguje po isteku meseca shodno utvrđenom procentu naplate za taj mesec“.
   

IZVOR: TANJUG

 

Najnovije