Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Finansiranje
Kragujevac
16.10.2020.
Prethodnih pet godina Grad Кragujevac je bez posledica ignorisao Zakon o javnom informisanju i novac za proizvodnju medijskih sadržaja dodelio samo Radio-televiziji Кragujevac i emisiji Žikina šarenica, pokazuje istraživanje Res publike. Novac za oglašavanje otišao i tabloidima koji najviše krše Кodeks novinara, kao što su Srpski telegraf i Informer
Beograd
09.10.2020.
Istraživanja i analize koje su pravila novinarska udruženja i nevladine organizacije pokazuju da je najveći deo novca koji se dodeljuje za sufinansiranje medijskih sadržaja lokalnih samouprava raspoređen za proizvodnju sadržaja u skladu sa politikama lokalnih samouprava, da je uloga medija kao kontrolora rada vlasti derogirana i da se oni pretvaraju u promotera vlasti.
Kragujevac
02.10.2020.
Gradonačelnik Кragujevca Nikola Dašić izjavio je večeras da je upoznat sa činjenicom da gradska uprava šest godina nije raspisivala konkurs za sufinansiranje javnog interesa u medijima i najavio da će ta praksa biti prekinuta.
Nis
22.09.2020.
Телевизија КTelevizija Кopernikus, u vlasništvu poverenika Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Nišu Zvezdana Milovanovića, dobila je u drugom delu ovogodišnjeg niškog konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, svih preostalih pet miliona dinara.


Izdvajanje
16.09.2020.
Na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou za 144 raspisana konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja za devet meseci ove godine izdvojeno je ukupno 1.728.690.000 dinara, pokazuje istraživanje Udruženja novinara Srbije. Prošle godine za iste konkurse opredeljeno je 77 miliona dinara manje.
Gajovic
11.09.2020.
Vlada Srbije u tehničkom mandatu nema kapacitet za rešavanje finansijskih problema u RTV, pa će pokrajinski javni servis morati da sačeka formiranje nove vlade i potom usvajanje novog rebalansa budžeta, kazao je za Cenzolovku državni sekretar Ministarstva kulture i informisanje u tehničkom mandatu Aleksandar Gajović
Brnabic
04.09.2020.
Nacionalni saveti nacionalnih zajednica uputili su zahtev predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić da se obezbedi 201 milion dinara koji je prilikom rebalansa budžeta Srbije zakinut Javnoj medijskoj ustanovi Radio-televizija Vojvodine, objavljeno je danas na portalu RTV-a.
nOVAC
03.09.2020.
Ni mesec dana pošto je objavljeno da Uprava za sprečavanje pranja novca pokreće istragu o 37 nevladinih organizacija i medija i 20 pojedinaca, nije poznato na osnovu čega je zatražena provera njihovih bankovnih računa, da li je Uprava pronašla nešto što u njihovim transakcijama ukazuje na pranje novca ili finansiranje terorizma, niti da li su takva sumnjiva otkrića prosleđena nadležnim organima na dalje postupanje.
nOVAC
05.08.2020.
Gradsko veće grada Zaječara na sednici održanoj 31. jula donelo je rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Zaječara za 2020. godinu. Najviše novca dobila je Radio televizija Majdanpek čiji je direktor Igor Andrejević, brat supruge gradonačelnika Ničića.
Kragujevac
05.08.2020.
Od januara 2015. do kraja 2019. iz budžeta grada Кragujevca za informisanje i promociju potrošeno je nešto više od 195 miliona dinara, navodi Udruženje Res Publika.