Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Finansiranje
Sandžak
23.04.2018.
„Gradska uprava Novog Pazara ne poziva Sandžak Televiziju da prati medijske događaje i na taj način otežava televiziji da prati rad javnih ustanova, a čelnicima Grada zabranjeno je da gostuju na našoj televiziji. Mislimo da je to zbog načina na koji izveštavamo“, požalio se danas Udruženju novinara Srbije (UNS) direktor Sandžak Televizije Salahudin Fetić. U pismu koje je Fetić ranije poslao UNS-u navodi se da je „blokada pojačana pre osam meseci, pokre
nOVAC
13.04.2018.
Dvanaest miliona dinara namenjenih javnom informisanju, opština Smederevo je prošle godine isplatila medijskim kućama osnovanim neposredno pre raspisivanja konkursa. Nepunih godinu dana kasnije nijedna od tih firmi nije dostavila potpune izveštaje o namenskom trošenju ovih sredstava.
Novac
02.04.2018.
Svako ima pravo da inicira postupak kontrole državne pomoći, a Komisija sprovodi sve inicijative koje dobije, izjavila je predsednica Komisije Republike Srbije za kontrolu državne pomoći Andrijana Ćurčić na današnjem sastanku Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji o medijima i konkurenciji.
Novac
30.03.2018.
Od 42 pristigla projekta na užičkom konkursu za sufinansiranje medijskih projekata, od kojih jedan nije ispunio uslove konkursa, njih 20 je podržano sa ukupno osam miliona dinara iz gradskog budžeta.
Gajovic
26.03.2018.
Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović negirao je da u konkursima tog ministarstva za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja postoji diskriminacija medija na osnovu različitih limita za različite vrste medija, odnosno po pitanju uslova za prijavu, zavisno od tipa medija.
Novac
23.03.2018.
Grad Jagodina treću godinu za redom je sva sredstva predviđena za projektno sufinansiranje medijskih projekata dodelio Kopernikusu RTV Jagodina d.o.o. iz Jagodine, iako je Državna revizorska institucija u izveštaju o poslovanju Grada Jagodine u 2016. godini navela da ova medijska kuća 3,2 od ukupno 7,2 miliona dinara koliko je dobila na konkusu te godine, nije iskoristila za „projektne aktivnosti“. U Rešenju o dodeli sredstva iz budžeta Grada Jagodine za medijske p
RTV
22.03.2018.
Dok god javni servis zavisi od budžeta, u postojećim političkim okolnostima, nemoguće je očekivati da ispuni ulogu koju mu zakon propisuje.
nOVAC
19.03.2018.
Javni poziv za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Bački Petrovac u 2018. godini
BIRN
15.03.2018.
Godišnje se potroši više miliona dinara na medijske projekte. BIRN-ovo istraživanje pokazuje da institucije nisu dovoljno transparentne u obaveštavanju javnosti o tome kako se ovaj novac troši. Indeks transparentnosti pokazuje da su institucije dostigle prosečan rezultat od 37% od mogućih 100%.
NUNS
14.03.2018.
Tokom prošle godine lokalne, pokrajinske i republičke vlasti su za projektno sufinansiranje medija izdvojile skoro 1,3 milijardi dinara (oko 11 miliona evra), pokazuju podaci NUNS-a. Raspodelu novca poreskih obveznika medijima su, međutim, pratile brojne nepravilnosti, pa je novac najčešće završavao u džepovima ljudi bliskim vlastima.