Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Finansiranje
Narodna Skupština
09.12.2019.
Skupština Srbije usvojila je danas povećanje pretplate za javni medijski servis za 35 dinara.
RTS
18.11.2019.
Ministarstvu kulture i informisanja iz budžeta Srbije za 2020. godinu opredeljeno je više od 13 milijardi dinara, što je za oko milijardu dinara manje u odnosu na prethodnu godinu. Ministarstvo je objasnilo da je razlog manjeg budžeta smanjenje subvencija za finansiranje Radio-televizije Srbije i prestanak izdvajanja za izgradnju zgrade Radio-televizije Vojvodine.
RTS
15.11.2019.
Radio televizija Srbije (RTS) opet je odbila da novinarki Raskrikavanja dostavi ugovore sa firmom „Dajrekt medija“ iako je Poverenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja tom javnom servisu poništio prethodno rešenje o odbijanju i naložio ponovno postupanje po Zahtevu. Iz RTS-a opet navode da bi dostavljanjem traženih podataka prekršili odredbe o poslovnoj tajni.
gasic
08.11.2019.
Ministarstvo kulture i informisanja za prethodne dve godine je kroz pojedinačna davanja medijima u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora BIA i funkcionera SNS-a Bratislava Gašića i kruševačkog biznismena Radoice Milosavljevića dodelilo ukupno 5.049.200 dinara, otkriva Udruženje novinara Srbije (UNS).
nOVAC
07.11.2019.
Gotovo četvrtina novca na čačanskom konkursu dodeljena je Televiziji Galaksija 32 i njoj bliskim produkcijama, čiji su vlasnici, između ostalih, v. d. direktora i menadžer ove televizije.
04.11.2019.
Apatinski medij 025info, u većinskom vlasništvu odbornika apatinske Skupštine opštine Ilije Bursaća, dobio je 900.000 na medijskom konkursu opštine, i to samo dva meseca pre nego što je Agencija za borbu protiv korupcije ovom odborniku izrekla opomenu zbog slične situacije na prošlogodišnjem konkursu.
RTS
04.11.2019.
Građani Srbije će od 1. januara sledeće godine plaćati uvećanu taksu za Radio televiziju Srbije i Radio televiziju Vojvodine. Naime, Vlada Srbije predložila je Predlog izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji je danas ušao u skupštinsku proceduru, a kojim je predviđeno povećanje te takse sa 220 na 255 dinara.
Trstenik
30.10.2019.
Кomisija za kontrolu državne pomoći odobrila je odluku Opštine Trstenik da dodeli 2,3 miliona dinara firmama u vlasništvu supruge direktora BIA Bratislava Gašića, odbornika i donatora SNS Velibora Jovanovića i Radoice Milosavljevića, vlasnika brojnih medija povazanog sa SNS.
TV Pančevo
28.10.2019.
Pančevački medij je za tri godine dodatno zaradio desetine miliona, angažujući uglavnom nepoznate i tek osnovane produkcije i agencije, od kojih su neke ubrzo nakon toga objavljivale da prestaju sa radom. Veći deo novca koji su produkcije dobijale na konkursima završavao je na računima RTV Pančevo na ime raznih troškova
"Dnevnik"
25.10.2019.
Dok je prošle godine štedro koristio tek osnovanu i malo kome poznatu firmu Panonija Media, Dnevnik Vojvodina Press, izdavač lista Dnevnik, uoči ovogodišnjih konkursa u Vojvodini odlučio je da skine rukavice i da na svojoj adresi osnuje čak dve firme preko kojih je došao do projekata vrednih najmanje 23 miliona konkursnih dinara. Sagovornici Cenzolovke tvrde da je korišćenje produkcija klasičan primer zaobilaženja zakonskih ograničenja