Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Finansiranje
Novac
14.12.2018.
Nakon što je voditelj Ivan Ivanović gostujući na N1 rekao da „Beograđani plaćaju Studio B da ih oni lažu“, kolegijum ove prorežimske televizije je saopštio da je Ivanović „ne trepnuvši slagao“ jer je ta televizija privatizovana. Televizija jeste prodata 2015. godine ali se svake godine novac poreskih obveznika itekako sliva u ovu televiziju, pre svega preko konkursa za projektno sufinansiranje.
Gajovic
13.12.2018.
Ministarstvo kulture i informisanja (MKI) raspisaće medijske konkurse za 2019. godinu, nakon usvajanja novog Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, rekao je Udruženju novinara Srbije (UNS) državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović.
"Informer"
12.12.2018.
Bez obzira na to što je plaćen novcem poreskih obveznika i trebalo bi da predstavlja izveštavanje u javnom interesu, novinarski izveštaj objavljen u Informeru o uređenju Kameničkog parka i drugih zelenih površina u Novom Sadu više zvuči kao tekst gradonačelnikove PR službe. Naime, prvi deo članka je zapravo prepisano saopštenje sa sajta Grada Novog Sada koje je objavljeno još u oktobru, dok ostatak čine prepisani delovi iz tekstova sa novo
Narodna Skupština
03.12.2018.
Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje prihvatio je danas vladin Predlog izmena zakona o uređivanju naplate takse za javne medijske servise, kojima se delimično finansiranje iz državnog budžeta produžava do 31. decembra 2020, a mesečna taksa se sa dosadašnjih 150 povećava na 220 dinara. Taksa će, prema vladinom predlogu zakona, nastaviti da se naplaćuje preko računa za struju.
Novac
27.11.2018.
Najviše novca na drugom ovogodišnjem medijskom konkursu Opštine Paraćin dodeljeno je portalu Infocentrala iz Jagodine koji je u Registar medija upisan neposredno pre raspisivanja konkursa, utvrdilo je Udruženje novinara Srbije (UNS). Portal www.infocentrala.rs registrovan je 19. septembra ove godine, odnosno pet dana pre raspisivanja konkursa u Paraćinu.
Narodna Skupština
27.11.2018.
Kažu poskupelo je sve pa zašto ne bi i taksa za RTS i RTV.
nOVAC
26.11.2018.
Ovim saopštenjem Radio „016“ želi da upozna javnost Leskovca o nezakonitim radnjama gradske uprave, odnosno Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj, u vezi sa realizacijom javnog Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Leskovca u 2018. godini.
RTS
26.11.2018.
Taksa za javni servis u naredne dve godine koštaće 220 dinara, umesto dosadašnjih 150, a većim delom RTS i RTV će se i dalje finansirati iz budžeta Republike Srbije.
Bujošević
22.11.2018.
Generalni direktor Radio-televizije Srbije (RTS) Dragan Bujošević izjavio je da će država najverovatnije nastaviti da finansira javni servis, uz televizijsku pretplatu koja bi iduće godine mogla da poskupi, ali kako je rekao, ne mnogo, jer će cena ostati niža od dva evra.
Novac
21.11.2018.
Od 22,3 miliona, koliko je ove godine iz lozničke gradske kase utrošeno na medije, na konkursu za projektno sufinansiranje podeljeno je tek 3,7 miliona, a ostatak je otišao za „oglašavanje i marketing“. Polovinu novca dobila Lotel medija grupa