Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Finansiranje
Novac
13.02.2019.
Opština Žagubica objavila je rešenje o raspodeli novca za sufinansiranje medijskih projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti informisanja za 2019.godinu. Konkurs koji je sprovela Žagubica problematičan je iz više razloga.
France
01.02.2019.
Nova desničarska vlada u Italiji smanjuje pomoć štampi, zbog čega će mnogi listovi biti ugašeni, ali mnoge druge države Evropske unije nastavljaju da podržavaju medije, ili u vidu direktnih subvencija ili kroz veoma nisku ili nultu poresku stopu.
TANJUG
30.01.2019.
Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine za snimak od 30 minuta novoosnovanoj firmi Kvart media isplatilo je 2,9 miliona dinara, a “ugašenoj” agenciji Tanjug milion dinara za “film” od sedam minuta.
Novac
26.01.2019.
Dužina postupka, mogući troškovi kojima se izlaže medij i činjenica da ishod presude nema uticaja na dodelu sredstava, obeshrabruju medije da traže sudsku zaštitu iako je Upravni sud u dve trećine postupaka presudio u korist tužioca, zaključak je nedavno sprovedenog istraživanja.
adria
27.12.2018.
Najviše novca iz gradske kase Novog Pazara dobijaće u narednih godinu dana Radio-televizija Novi Pazar i to ukupno 45,6 miliona dinara, prihvatilo je danas Gradsko veće predlog Komisije za sprovođenje postupka.
"Informer"
27.12.2018.
LJubav Pančeva prema režimskim medijima nema granice: nebitno je što Informer misli da Tisa protiče kroz ovaj grad, ne zakera ni zbog kršenja Kodeksa novinara – svaki tekst ovog tabloida Pančevo je platilo kao da je od zlata. Ni za RTV Pančevo nema zime – novac za produkciju uzimaju tek nastale firme koje se odmah potom gase.
RTV
25.12.2018.
U budžetu Republike Srbije za 2019. godinu, za javno informisanje izdvojeno je 4,91 milijardi dinara, što je za oko 500 miliona manje nego 2018. godine. UNS je utvrdio da se u najvećem delu umanjenje odnosi na izgradnju zgrade Radio-televizije Vojvodine (RTV). Ipak, u budžetu je za konkurse za sufinansiranje medijskih projekata koje treba da raspiše Ministarstvo kulture i informisanje (MKI) izdvojeno 291.819.000 dinara, što je za oko 14 miliona dinara više nego u 2
Velika Plana
24.12.2018.
U Velikoj Plani većih medijskih stručnjaka od načelnika Opštinske uprave nema. Iako su se osobe koje su tu funkciju obavljale menjale, jedno im je zajedničko – svaki načelnik je po svom nahođenju menjao odluku komisije za medijske projekte.
Opština Mladenovac
19.12.2018.
Godine prakse u kršenju zakona tokom sprovođenja konkursa za projektno sufinansiranje medija u Mladenovcu dovele su do toga da se opštinski većnici zakonom više ne opterećuju. Ove godine im se nije dopala odluka komisije, pa su je jednostavno promenili. Od 2015. godine raspisali su osam konkursa – polovina je bila neregularna
NUNS
19.12.2018.
Novac koji se iz državnog budžeta Srbije izdvaja za finansiranje medijskih projekata ne troši se zarad ostvarivanja javnog interesa, centralna je ocena istraživanja “Javni novac za javni interes”, koju je priredila agencija BIRN Srbija, sa partnerima iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i fondacije “Slavko Ćuruvija”.