Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Dragan Đilas: Izveštavanje o prigovorima na izbore nisu bili važna tema za RTS

23.01.2024.

 

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas uputio je generalnom direktoru Radio-televizije Srbije Draganu Bujoševiću, glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa Nenadu LJ. Stefanoviću i urednicima Dnevnika otvoreno pismo u kome oštro kritikuje uređivačku politiku Javnog servisa.
Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) u svom otvorenom pismu upozorava direktora i urednike da je "to u šta su pretvorili centralnu informativnu emisiju jedna od najvećih sramota u istoriji Javnog servisa".
Đilas je, da bi to dokazao, u pismu preneo analizu onoga što je emitovano i što nije emitovano na programima RTS-a, posebno u Dnevniku od 9. do 19. januara, i naveo brojne primere, poput činjenice da za RTS izveštavanje o prigovorima i primedbama na izbore održane 17. decembra za Javni servis nije bilo važna tema.
"U periodu od dana održavanja izbora do danas i pored ogromnog broja primedbi opozicije na regularnost izbora, RTS nije emitovao nijednu jedinu debatnu emisiju u kojoj bi predstavnici opozicije i vlasti mogli da iznesu svoje argumente", ukazao je Đilas.
Naglasio je da "analiza sadržaja Dnevnika 2 od 9. do 19. januara pokazuje da nijednom nije izgovorena reč ‘izborna krađa’, nije objavljena izjava nijednog evropskog ili američkog političara koja je bila kritika izbornog procesa u Srbiji".
Svojevremeno je, kako je naveo Đilas, "u Dnevniku 2 postojao stranački blok u kojem su objavljivane reakcije stranaka ili njihove značajnije stranačke aktivnosti".
"Međutim, već više godina su te vesti prebačene u polušaljivu emisiju Šta radite bre i puštaju se selektivno kao vest sa pokrivalicom stranačkog logotipa. U ovih 10 dana najčešće su objavljivani stavovi Ruske stranke, koja će tek postati parlamentarna sa jednim poslanikom", istakao je Đilas.
Đilas je najavio da će SSP u narednom periodu nastaviti da svakodnevno prati i analizira informativni program RTS-a, te analize će dostavljati ljudima sa RTS-a koji su odgovorni za to što građani Srbije nemaju informacije koje bi trebalo da imaju, a o svemu što RTS prećutkuje i ne objavljuje u svojim emisijama će, koliko je to u uslovima medijske blokade moguće, obaveštavati i građane Srbije.
Izvor: RTS Foto: Tanjug Marko

Najnovije