Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Veran Matić: Planovi Vlade na polju reformi medijskog zakonodavstva prete da dožive ozbiljan fijasko

07.06.2023.
veran matic

 

 

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija – ANEM Veran Matić rekao je da ambiciozno zamišljeni i proklamovani planovi Vlade na polju reformi medijskog zakonodavstva prete da dožive ozbiljan fijasko.

On je u pisanoj izjavi kazao da činjenice govore da vlast ne želi da reformiše medijski zakonodavni okvir u ključnim delovima, u skladu sa vladinom Medijskom strategijom.

Dosadašnjih sedam meseci bilo je sasvim dovoljno da se izrade i usvoje izmene i dopune dva medijska zakona – umesto toga muk iz Vlade i Ministarstva informisanja i telekomunikacija nagoveštava da će ovo biti još jedna propuštena šansa uz izigrano poverenje novinarske, medijske i međunarodne zajednice“, istakao je Matić.

Upitao je kako drugačije razumeti činjenicu da Radnoj grupi za izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima preti sudbina prethodne koja nije dovršila započeti posao.

Podsetio je da je ekspertska Radna grupa početkom aprila u Vladi prezentovala nacrt zakona o elektronskim medjima, ali da se od tada ništa konkretno nije desilo, već da su dogovoreno ispunila jedino medijska i novinarska udruženja koja su Ministarstvu informisanja i telekomunikacija poslala komentare i predloge bez dobijenog povratnog stave predstavnika izvršne vlasti.

„Intenzivirane aktivnosti Stalne radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara najbolji su dokaz kolika je potreba za vladinom Radnom grupom koju kabinet premijerke formalno nije ukinuo, osim ako se podrazumeva da u novom mandatu stare premijerke pomenuta Radna grupa nije odumrla sama od sebe, pošto se nije sastala već skoro godinu dana“, naveo je Matić.

Autor: FoNet Izvor: Danas

 

Najnovije