Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Bogićević prodaje svoj udeo u Politici: Ko prvi da pare dobija 50 odsto

29.12.2021.
"Politika"

Biznismen iz Šapca Miroslav Bogićević, koji je u kućnom pritvoru s nanogicom, odlučio je, kako kaže, da proda svoj udeo od 50 odsto u kompaniji „Politika novine i magazini“. Tvrdi da ima nekoliko zainteresovanih firmi, ali da svoj udeo još nikome nije prodao.

„Ko prvi da pare, on će dobiti moj udeo od 50 odsto u „Politici“, i tu nema dileme. Niti ja mogu više da čekam“, kaže Bogićević.

Na pitanje ko su zainteresovani kupci i po kojoj ceni prodaje svoj udeo, Bogićević nije hteo da govori.

„To sve radi moj advokat, ne znam sve detalje, obavestiće me kad se vidimo. Znate, ja imam nanogicu i ne mogu da idem na razgovore, a telefonom nećemo da pričamo“, objašnjava Bogićević.

Na pitanje da li su se javila i braća Rajić, koja su kupila „Novosti“, on tvrdi da do sada nisu.

„Bilo je tu dosta zainteresovanih. Javili su se i iz inostranstva, iz Hrvatske, Austrije… Tražio sam od advokata da mi kaže šta je ozbiljna ponuda, to znači s dinamikom plaćanja, ništa drugo me ne interesuje. Samo me plaćanje zanima. Ja sam sve to mnogo platio, i „Novosti“ i „Politiku“ i novosadski „Dnevnik“. Sve sam to platio 50 miliona evra“, ispričao je on.

Miroslav Bogićević je 50 odsto udela u kompaniji „Politika novine i magazini“ (PNM) kupio 2012. godine od nemačkog izdavača VAC. Kupovinu je obavio preko firme „Ist medija grup“. Preostalih 50 odsto PNM je u vlasništvu države, odnosno kompanije „Politika a. d.“, u kojoj je država vlasnik 90 odsto akcija.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je gostujući na TV Nova S izjavila da kompanija „Media 026“, koja je 2019. kupila „Večernje novosti“, sada kupuje i „Politiku“.

Firma „Media 026“ je u vlasništvu braće Rajić, iz sela Vučak kod Smedereva, za koju Tepićeva tvrdi da je samo paravan za kupovinu medija za Aleksandra Vučića.

Izvori Nova.rs u kompaniji „Politika novine i magazini“ navode da se braća Rajić već neko vreme pominju kao kupci, ali da sa menadžmentom niko nije kontaktirao.

„Preostalih 50 odsto je „Politika a.d“, koja odavno pokušava da se utopi u PNM, jer nemaju nemaju novca i usisali bi sve što je PNM zaradio, a ovu godinu završava pozitivno“, navodi naš izvor.

Dodaje da je „Politika a. d.“ odavno trebalo da ode u stečaj, ali da im država uporno produžava UPPR i na taj način ih veštački održava u životu. Udeo od 90 odsto u „Politici a. d.“ ima država.

Za šta je optužen Miroslav Bogićević

Vlasnik koncerna „Farmakom MB Miroslav Bogićević“ bio je optužen da je od državne Privredne banke Beograd uzimao kredite u vrednosti od oko 30 miliona evra koje nije vraćao. Krediti su, kako je bilo navedeno u optužnici, odobravani kompanijama koje su povezane sa Bogićevićem i koje su na njegov predlog osnivali njegovi radnici, saradnici, poslovni partneri i rođaci. KRIK je pisao da su milioni evra kredita odobravani tek osnovanim firmama, na rokove od svega nekoliko meseci. Čim bi novac legao na račune tih firmi, istog dana bivao bi prebačen na bankovni račun „Farmakoma“, navedeno je između ostalog u optužnici.

Kako god bilo, postoje ključna pitanja i procedure koje bi morale da budu poštovane u slučaju prodaje udela koji ima „Ist medija grup“ Miroslava Bogićevića.

Naime, Komisija za zaštitu konkurencije je 2014. godine privremeno zabranila „Ist medija grupi“ da raspolaže udelom u kompaniji „Politika novine i magazini“, a 2015. izrekla je i novčanu kaznu od 143.500 evra.

Osim toga, ukoliko kupci budu braća Rajić, oni bi pre svega trebalo da traže saglasnost komisije koja treba da utvrdi da li bi oni preuzimanjem PNM postali monopolisti na tržištu. Izvori Nova.rs navode da VAC tu saglasnost nikada nije dobio.

Napominje i da bi pravo preče kupovine morala da ima „Politika a. d.“ u odnosu na bilo koga, jer je drugi suvlasnik.

Prema saznanjima Nova.rs, biznismen i vlasnik koncerna "Farmakom MB" iz Šapca Miroslav Bogićević prodaje svoj udeo od 50 odsto u kompaniji "Politika novine i magazini". On je to potvrdio za naš portal i rekao da transakcija nije obavljena, a da će novi vlasnik postati onaj ko prvi uplati novac.

IZVOR: "Nova"

Najnovije