Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

O dvosmernoj komunikaciji i frustriranim gigantima

06.04.2021.

Na neformalnom sastanku u Udruženju bilo je i predloga da se hitno sazove vanredna zajednička konferencija Izvršnog odbora NUNS i ostalih tela Udruženja (po ugledu na sednice Vlade Srbije i Republike Srpske).

Nezavisno udruženje novinara Srbije oglasilo se 26. marta na svom twiter nalogu sledećom beleškom: "Na današnji dan 1994. godine osnovan je NUNS. Tada smo rekli 'Ne!' govoru mržnje, ratnom huškanju, poltronstvu i saučesni štvu u razaranju našeg društva i od tada okupljamo najbolje novinare i medijske radnike i zajednički se borimo za nezavisnost i slobodu novinarstva. Mnogo toga smo zajedno prošli, ali ništa bez vas, naših dragih članova i prijatelja NUNS-a. Neka nam je srećan rođendan!"

Uz brojne čestitke koje je Udruženje dobilo na svoj 27. rođendan, registrovali smo i uvrede i nadasve ozbiljnu kritiku koja je, u neformalnim razgovorima nekolicine članica i članova dobila neočekivane implikacije.

Tvit koji čitamo o sebi glasi: "1994. ste rekli NE govoru mržnje i saučesništvu u razaranju društva, a poslednjih godina ste rekli DA onima koji razaraju društvo i šire mržnju, ako su protiv Vučića. Vi više niste novinarsko udruženje, nego tajkunski privezak." Na neformalnom sastanku održanom u Udruženju, uz strogo poštovanje epidemioloških mera, procenjivano je šta NUNS-u poručuje Небойша Кръстич, da nije pogrešio u logici i pravopisu (ovo drugo nedvosmisleno jeste).

Jer, naglašava deo okupljenih, ako neki kojima je NUNS kazao sudbonosno DA, "razaraju društvo i šire mržnju", nikako ne mogu biti protiv Vučića. Ili, čuo se i neartikulisani stav, "sigurno su protiv Vučića".

Za koga je i za šta nekadašnji "krle22”, danas "henrymiler2020" - nije bilo sumnje. Makar u ovoj neformalnoj diskusiji. Rasprava je okončana predlogom da se hitno sazove vanredna za jednička konferencija Izvršnog odbora NUNS i ostalih tela Udruženja (po ugledu na sednice Vlade Srbije i Republike Srpske), budući da je stav ovakve moralne gromade jasan i da bi ga trebalo najozbiljnije razmotriti.

Čulo se i suprotno mišljenje, da se o Krstićevom oglašavanju nema šta suvislo reći, odnosno, da se posle njega, naprosto, ne govori.

Ispostavilo se, međutim, da ne postoje statutarni uslovi za sazivanje sedni ce, te su se okupljeni u miru razišli. Edukativna i krajnje dobronamerna SMS poruka upućena je autoru (B. T.) napisa o Draganu Bujoševiću (februarski broj Dosijea). Čitalac ili čitateljka (telefonski broj poznat redakciji) smatra i ukazuje: "Serija Nemanjići je najgledanija serija u 2018. godini. A kod tebe niko nije stigao ni do kraja prve epizode. Toliko o novinarstvu, profesionalizmu, moralu... Ali, džabe je gluvom dovikivati i slepom namigivati, naročito ako se svesno prave gluvi i slepi."

Uredništvo je procenjivalo ovu poruku i zaključilo da je čitatelj/čitateljka, izvesno, izuzetno moralna i profesiji naklonjena osoba koju je tekst, a možda i deo o Nemanjićima, s razlogom frustrirao. Nagnavši je čak i na to da se koristi arhaičnim mudrolijama.

Autor je ukoren, uz opasku da se ne treba igrati s poverenjem čitateljstva, pogotovu onih koji znaju šta je javni interes.

IZVOR: NUNS, Bojan Tončić

Najnovije