Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Pašalić smatra da nije trebalo da se oglasi o udaru na KRIK, kritike Obradovića

16.03.2021.
KRIK

Zaštitinik građana Zoran Pašalić povodom odluke više novinarskih udruženja da istupe iz vladine radne grupe za bezbednost novinara nakon povezivanja portala KRIK sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka kaže da je svačije pravo da učestvuje u nekom poslu ili da izađe iz nekog posla, a povodom napada na KRIK ističe da ne smatra da je trebalo da se oglasi tim povodom, jer saopštenja ne doprinose smanjenju broja napada na novinare, već da je rešenje u platformi na kojoj se radi. Novinar Vukašin Obradović ocenjuje da je takva reakcija Pašalića prosto neverovatna. On ističe i da je, sve dok se napadaju novinari od strane vladajuće stranke, za njega apsurdno učestvovati u radu radnih grupa.

Pašalić je za N1 rekao da je svačije pravo da uđe ili izađe iz radne grupe, ali da je sa aspekta zaštitnika građana najznačajnije da se završi platforma u kojoj učestvuju novinarska udruženja i sindikati novinara, koja bi objedinila sve pritiske, napade, diskreditacije i napade na bezbednost novinara lično ili njihovih porodica.

On je naglasio da iz te platforme, koju je on inicirao, do sada još niko nije istupio.

Upitan da li platforma može da zaštiti novinare, on je odgovorio da može, jer na njoj postoje evidencije o onom što se može smatrati napadom u smilu krivičnog dela, zatim pritiskom, u smislu klevete i uvrede, ali i podaci o tome koliko puta i ko je onemogućio novinare u vršenju posla.

Na pitanje zašto nije podržao portal KRIK kada su ga provladini tabolidi povezali sa grupom Veljka Belivuka, Pašalić kaže da to pitanje, ako je u pitanju krivično delo, ne spada u domen zaštitnika građana već domen tužilaštva, a da ako se svodi na klevetu – onda je to pitanje suda. Dodaje da bi najlakše bilo zaštitniku građana da da saopštenje kojim to osuđuje. „Ali, kao što znate to nije put kojim ja idem, ne treba mi ni lična afirmacija, niti afirmacija insititucije. Meni ne treba da se ja lično oglašavam da steknem medijsku popularnost već da završim posao, da se na zajedničkoj platformi objedini evidencija svih napada na novinare koje su do sada vodili UNS i NUNS“, rekao je Pašalić.

Na ponovljeno pitanje zašto nije stao u zaštitu novinara KRIK-a pošto je urednik portala rekao da se plaši za bezbednost novinara, on odgovara: „Kada se neko plaši onda se obraća policiji i tužilaštvu, zaštitnik građana ne želi da stiče popularnost na taj način što će dati saopšenje. Time se ne postiže ništa jer će se ponovo desiti da se atak na nečiju bezbednost ponovi, nama je cilj da se evidencijom stane na put napadima“.

Ističe i da je još kada je stupio na funkciju video da takva vrsta saopštenja kojima se osuđuju napadi, nije uticala na bezbednost novinara.

Na pitanje da li istraživački novinari treba da se plaše za bezbednost, kaže da niko ne treba da se plaši u ovoj zemlji, bilo novinari ili ljudi u bilo kojoj drugoj delatnosti, kao i da novinare ne bi trebalo deliti na istraživačke i one druge, jer su za zaštitnika svi novinari jednaki.

Ističe da će posle izlaska novinarskih udruženja iz radne grupe za bezbednost novinara, čiji je i on član, nastaviti da radi ono što je uvek radio – da pokuša da pomiri, da dovede za isti sto one koji treba da se bave zaštitom novinara.

„Pokušaću da budem pomiritelj“, rekao je Pašalić i dodao da je cilj da se nastavi rad na platformi, da bi se problem bezbednosti novinara rešio.

Obradović: Kako zaštitnik može ćutke da posmatra napade? Glavni generator atmosfere za napade je vlast

Novinar i nekadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović Vukašin Obradović je, komentarišući izjavu Pašalića rekao:

„Mislim da je to prosto neverovatno da čovek koji želi da zaštiti novinare smatra da ne treba da se oglasi povodom ovog pitanja i da neko ko organizuje novinarska udruženja radi njihove zaštite misli da treba da ćutke postmatra sve što se dešava oko KRIK-a. Ali, to za mene nije nikakvo iznenađenje“, rekao je Obradović.

On je naglasio da je i ranije upozoravao da stvaranje tolikog broja radnih grupa za bezbednost novinara nema smisla, a da je samo od početka ove godine do sada zabeležen 21 slučaj primera napada i pritisaka na novinare.

„To je ono što je karakteristično u celoj priči, jedan pokušaj da se novinari uvuku u priču o tome kako se država brine o bezbednosti novinara na sve moguće načine, a pre svega stvaranjem komisija i radnih grupa. „U atmoferi koja se stvara oko njih i glavni generator te atmosfere je zapravo vlast, u apsurdnu situaciju dolazimo da nas novinare treba vlast da brani od sopstvenih izjava“, kaže.

Kaže i da je poruka izlaskom iz radne grupe vladi sasvim jasna, ali da je u pitanju i jedna vrsta otrežnjenja za novinarska udruženja. „Kada je formirana ova radna grupa hvaljena je na sva usta i ovde i u EU, a kada se došlo do prvog pitanja koje uključuje vlast direktno, jer ne treba biti naivan pa razmišljati u pravcu da tabloidi po sopstvenom nahođenju napadaju KRIK, kad je drošlo prvi putt do te situacije, radna grupa je zaćutala“, kaže.

„Već dugo vremena bauljamo u mraku kad je reč o zaštiti novinara govoreći o nekom postperiodu, mišljenja sam da tu priču treba da okrenemo naglavačke. Svako da radi svoj posao u zaštiti novinara i tužilaštvo i sud i policija i novinarska udruženja“, ističe Obradović i dodaje da je ključno šta se preventivno radi na zaštiti novinara i ko je glavni krivac za stvaranje takve atmosfere u kojoj se svaki novinar, bio istraživački ili ne, ne oseća bezbedno.

Naglasio je da je to je tema o kojojo novinarska udružena treba da se dogovore među sobom a onda da razgovaraju sa predstavnicima države, jer su ovako u apsurdnoj situaciji da partija koja je formirala vladu i gomila državnih funkcionera, generisani iz jednog centra napadaju novinare. „I onda vi odlazite toj istoj instanci da se žalite i da vas ona zaštiti“, kaže.

Naglasio je i da kada će kada prestane govor mržnje prema novinarima stvoriti i uslovi za razgovor o drugim bezbednosnim pitanjima.

„Sve dok se napadaju novinari od strane vladajuće stranke, za mene je apsurdno učestvovati u radu radnih grupa, saradnja sa državnim organima treba da se odvija na principu da svako radi svoj posao“, kaže Obradović.

„Ne tražimo ništa više od onog što je zakonska obaveza tužilaštva i policije, oni samo da rade posao a političari da stvaraju atmosferu kojoj će se novinari osećati bezbedno“, istakao je.

Ipak, ukazao je na problem da su novinari u Srbiji pre svega razjedinjeni i bez jasne strategije kako da se odnose prema pritiscima i napadima. „Moramo jasno da se pogledamo u oči“, rekao je Obradović i dodao da se mora i utvrditi da postoje razna novinarska udruženja koja su formirana radi stvaranja privida da se bore za interese novinara.

„Da se dogovorimo mi, bar onaj deo koji je izložen napadima koja je naša taktika i strategoja u odnosu na državu. Ovo ulaženje i izlaženje iz radne grupe pokazuje i našu slabost jer nemamo jasnu predstavu na koji način treba da zaštitimo svoju profesionalnu čast ali i svoju bezbednost“, rekao je Obradović.

IZVOR: N1

Najnovije