Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

BIRODI: Ispitati da li je prilikom izbora predsednice Saveta REM prekršen Кodeks

23.12.2020.
BIRODI

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zatražio je da se ispita da li je prilikom izbora predsednice Saveta REM i zamenika predsednika Saveta REM došlo do kršenje člana 1 Кodeksa ponašanja članova Saveta REM, koji reguliše integritet i člana 2 koji je posvećen objektivnosti, nezavisnosti i neprestrasnosti.
Кljučni problem je činjenica da ni Zakonom o elektronskim medijima, ni Statutom (Republičke radio-difuzne agencije umesto REM-a) i Poslovnikom (Republičke radio-difuzne agencije umesto REM-a) nije dovoljno precizno regulisana proceduru izbora rukovodilaca tela koje je vrhovna vlasta na nivou elektronskih medija, ukazuje BIRODI.
Ta procedura, kako se dodaje,  trebalo bi da sadrži i način predstavljanja programa rada kandidata za funkcije predsednika i zamenika predsednika, popis kriterijuma na osnovu kojih se evaluiraju, odnosno boduju kandidati pri oceni za funkcije predsednika i zamenika predsednika, odnosno kako obezbediti primene Кodeksa članova Saveta REM.
Ova normativna praznina i činjenica da je izbor predsednice i zamenika predsednika izvršen u okviru dopunske tačke dnevnog reda u nekompetitivnoj proceduri bez prisustva svih članova Saveta REM sa po jednim kandidatom za upražnjene funkcije predstavlja potencijalno kršenje Кodeks ponašanja članova Saveta REM, upozorava BIRODI.
Na integritet izbornog procesa utiče i činjenica da se na sajtu REM nalaze Statut i Poslovnik Republičke radio-difuzne agencije umesto da u imenu stoji Regulatorno telo za elektronske medije.
Time se otvara pitanje za koje telo su izabrani navedni kandidati, za RRA ili REM i zašto do sada nije došlo do usklađivanja podžakonskih akata sa imenom institucije čiji rad regulišu, za razliku od Кodeksa ponašanja članova Saveta REM koji u svom imenu ima REM, stoji u saopštenju BIRODI.
IZVOR: "Danas"

Najnovije