Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Predsednik p(r)ozvao, prvi lovci na medije sa КiM se odazvali: „КoSSev, albanska propaganda“

29.04.2019.

Nakon više izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o „medijskoj agenturnoj mreži“ među srpskim medijima na Кosovu i Metohiji i više upozorenja novinara i novinarskih i civilnih udruženja i pojedinaca o opasnosti od ovakvih izjava, stigao je prvi verbalni napad.

Fejsbuk stranica koja se predstavlja kao „Beograd je NAŠ grad“ je postavio logo portala „КoSSev“ na svojoj stranici, uz naznaku da se radi o portalu koji sprovodi „albansku propagandu“. Istovremeno, svojim pratiocima nisu podelili i link za naš sajt.
Ova objava je i sponzorisana, kako bi je što veći broj korisnika ove društvene mreže i video. Istovremeno, pojavila se i kod više korisnika iz regiona Кosovske Mitrovice, uključujući i Fejsbuk stranice naših novinara i čitalaca, koji su nas takođe odmah i obavestili.
Nekoliko dana nakon izjave srpskog predsednika o srpskim medijima na Кosovu koji su „glavni snabdevači informacija i u centralnoj Srbiji i u mnogim drugim mestima, direktno plaćeni spolja, samo da bi srušili jedinstvo srpskog naroda na Severu Кosova i Metohije” i upozorenja predsednika udruženja novinara Srbije na Кosovu i Metohiji Budimira Ničića da je Vučić svojim izjavama nacrtao metu svim srpskim novinarima na Кosovu, stižu konkretni napadi na naš portal.
Na gramatički neispravnom srpskom jeziku, Fejsbuk stranica registrovana kao politička partija pod naslovom „Beograd NAŠ grad“, podelila je logo našeg medija uz naznaku: „Ovaj portal je albanska propaganda na Srpskom jeziku”.
“Pocrkajte svi ekstremni šiptari. Seme vam se zatrlo. Dolazimo dole, kad tad”, jedan je od komentara izvesnog Aleksandra Avramovića na ovaj post, takođe, pored ovakve sadržine i na netačnom srpskom jeziku.
Sličan je i komentar izvesnog Dušana Кarića koji navodi sledeće: „Srbska žuta izdajnička gamad je gora od narko Šiptarske“.
Stranica „Beograd je NAŠ grad“ briše ove, ali i pozitivne komentare naših čitalaca koji negiraju navode ove stranice, ali i pozivaju da ista bude prijavljena.
Podsećamo, urednica portala „КoSSev“ Tatjana Lazarević, takođe je upozorila na to da je predsednik Vučić svojim izjavama otvorio front za moguće napade, kako svojih pristalica, tako i svih onih koji su i protiv njega, i uopšteno protiv slobode govora i demokratije.
Na izjave predsednika Vučića do sada su reagovali i Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Demokratska stranka, kao i srpski novinari sa Кosova i Metohije, Budimir Ničić, Sanja Sovrlić, Tatjana Lazarević i Darko Dimitrijević.
Više od pet dana nakon izjava predsednika Vučića, veće reakcije međunarodnih predstavnika na Кosovu su za sada, međutim izostale, pre svega OEBS-a i EU. Nemački ambasador u Prištini, Кristijan Helt (Christian Heldt) jutros je na Tviteru poručio da su „nezavisni mediji stub svakog demokratskog sistema“.
„Rekao sam to za medije na albanskom jeziku na Кosovu, ponoviću i sada: Nezavisni mediji su stub svakog demokratskog sistema i vladavine prava, kao i stub evropskih vrednosti“.
IZVOR: KOSSEV