Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Kvartalni medijametar: U srpskoj štampi nema cenzure

27.09.2018.
"Blic"

U štampanim medijima nisu prisutne ni cenzura ni autocenzura, a nedeljnici kritički pišu o vlasti, pokazuje analiza štampanih medija u Srbiji Kvartalni medijametar, koja je predstavljena danas u Beogradu.

Istraživanje je uradjeno na osnovu 2.009 tekstova objavljenih od aprila do jun 2018. godine u dnevnim novinama Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurir, Alo i Informer, dok su diskurzivnom analizom obuhvaćeni nedeljnici Vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat.

Politički analitičar i autor diskurzivne analize Dejan Vuk Stanković kazao je da je u nedeljnicima slika vlasti "totalno i sveobuhvatno" negativna i personalizovana u slici predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, dok za opoziciju postoji "značajan popust" jer je kritička oštrica prema njima značajno tuplja, odnosno bez žestoke i britke kritike vlasti.

On je kazao da su umereno kritički nedeljnici Novi magazin i Nedeljnik, a radikalno kritički Vreme i NIN, dok je Pečat kritički nastrojen prema Zapadu.

Istakao je da kada bi se posmatrali samo radikalno kritički mediji moglo bi se zaključiti da je Srbija najgora od svih mogućih svetova.

"Vučić kao ključna figura vlasti je intenzivno, detaljno i sveobuhvatno kritikovan", kazao je Stanković i dodao da sadržaj negativne slike o njemu počiva na reprodukciji sterotipa da je Vučić autoritaran, nedemokratski koncipiran, lider koji ne uvažava osnovne slobode i prava gradjan i uvodi neku vrstu medijske diktature i jednoumlja u informisanju.

Istovremeno je Vučić predstavljen kao čovek koji je na čelu koruptivnog sistema vlasti, kazao je Stanković i dodao da je od aprila do juna prikazivan kao neka vrsta huligana i otac problematičnog sina.

"Imali ste jednu stranu jednog nedeljnika gde je uslikan sin predsednika Srbije na jednoj fudbalskoj utakmici i onda čitav kritički narativ o toj utakmici i njegovom prisustvu i o tome kakav je kao političar", kazao je Stanković i dodao da vlast u nedeljnim novinama pozitivno može da govori samo sama o sebi.

Prema istraživanju, najveći broj tekstova na naslovnicama u drugom kvartalu 2018. godine imao je Vučić (564), pa premijerka Srbije Ana Brnabić (165) i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić (134).

Kao akter Vučić je najviše zastupljen u listu Danas, a najmanje u listu Kurir, dok su od opozicionih lidera u istom periodu najviše zastupljeni lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, kao i lideri Saveza za Srbiju Dragan Djilas i Vuk Jeremić.

Kada je reč o temama, u dnevnoj štampi najzastupljenija tema je politika, a nastavljen je trend izrazito negativnog izveštavanja o regionalnim odnosima i javnost se stalno podeća na sukobe i nerešena pitanja odnosno čak 49.51 odsto svih tekstova o regionu je negativno konotirano.

Ubistvo pevačice Jelene Marjanović 2016. godine u Borči je sedma tema po zastupljenosti.

Većina tekstova je nebalansirana, odnosno zasnovana na stavu jednog sagovornika, a balans je prisutan u samo 22,6 odsto svih tekstova, dok 29 odsto tekstova smišlja u redakciji, a trećina nastaje bez povoda.

Najviše nebalasniranih tekstova je u Informeru, a najviše neutralnih tekstova je u listu Danas.

Projekat "Kvartalni medijametar, analiza štampanih medija u Srbiji" sprovode Institut za javnu politiku u saradnji sa Medijskim arhivom Ebart i stručnjacima.  

IZVOR: BETA

Najnovije