Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sud ponovo vratio Arežinu na mesto direktora programa RTV

28.05.2018.
RTV

Osnovni sud u Novom Sadu poništio je kao nezakonito rešenje Upravnog odbora RTV kojim je Slobodan Arežina krajem januara ove godine razrešen s mesta direktora programa RTV. U presudi koju je danas saopštila sudija Vesna Dušić, RTV se obavezuje da Arežinu vrati na tu funkciju u roku od osam dana.
Presudom koja je danas doneta odmah nakon održanog prvog ročišta za glavnu raspravu poništava se, takođe kao nezakonito, rešenje generalnog direktora RTV Miodraga Koprivice kojim je Arežina proglašen za tehnološki višak, kao i aneks ugovora o radu kojim je Arežina premešten na mesto menadžera razvojnih projekata.
Rok za žalbu na ovu presudu je 15 dana od dana kada strankama bude dostavljen pismeni otpravak presude. Advokat RTV-a dr Siniša Novković rekao je za Cenzolovku da će odluku o žalbi doneti RTV.
Arežina za Cenzolovku kaže da je rano da govori o povratku na funkciju sa koje je već dva puta bio smenjen jer, kako navodi, očekuje da će se RTV žaliti na presudu.
„Čak i ako ova presuda postane pravosnažna, moja ranija iskustva pokazuju da to neće biti garant da ću ja svoj posao moći da obavljam u skladu sa zakonom.“
„Advokatska kancelarija Beljanski i advokatica Jelena Stanić u tužbi su naveli neoborive dokaze o tome da je moje razrešenja s funkcije iz januara ove godine bilo nezakonito. Istovremeno, ohrabruje me spremnost suda da prihvati činjenice i da nakon samo jednog održanog ročišta odmah donese presudu. To što pravda stiže za 15 minuta uliva nadu da pravna država ipak postoji“, kazao je Slobodan Arežina.
On je dodao da je ova „presuda veliko ohrabrenje za sve novinare u Srbiji da se bore za svoja prava“. „Potrebni su samo odlučnost, upornost i, naravno, dobar advokat“, istakao je Arežina.
IZVOR: Cenzolovka