Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Pokret Podrži RTV: RTV duže od četiri meseca u v. d. stanju

10.10.2016.

 

U Radio-televiziji Vojvodine duže od četiri meseca traje v. d. stanje bez ikakvog objašnjenja novog rukovodstva zašto nisu izabrani novi programski direktor RTV-a i glavni i odgovorni urednik Prvog programa kao i ko je konkurisao za ove pozicije, saopštio je Pokret Podrži RTV.
"Podsećamo da je novo rukovodstvo RTV-a čak odbilo da objavi imena kandidata koji su konkurisali za ove pozicije, a potpuno je nedopustivo da se takvi podaci kriju od građana", naveo je pokret Podrži RTV.
Dodaje se u saopštenju i da je nedopustivo i da se pokrajinski javni servis tretira kao deo političkog plena
Ocenjuje se da na taj način novo rukovodstvo RTV-a javno demonstrira nepoštovanje prema građanima koji su pravi vlasnici pokrajinskog javnog servisa jer ga finansiraju, a svoje delovanje potčinjava interesima političkih krugova moći.
"To se nedvosmisleno potvrđuje i kroz informativni program koji je isključivo u službi aktera vlasti", navodi se u saopštenju i dodaje da se zbog toga nastavlja pad rejtinga te medijske kuće, "koja je očigledno postala servis vlasti a ne građana".
Pokret Podrži RTV je dodao i da neće odustati od zahteva za smenu rukovodstva RTV- a, ni od zahteva za smenu kompletnog Upravnog odbora te midijske kuće.
Taj pokret je istakao i da neće odustati ni od zahteva za profesionalizaciju rada Regulatornog tela za elektronske medije, kao preduslova da bi se funkcionisanje javnih servisa uskladilo sa zakonima i profesionalnim standardima umesto sa voljom vladajućih struktura.

IZVOR: BETA

 

Najnovije