Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Advokat UNS-a Кonstantinović: Škoro nije izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti, niti bilo koje drugo krivično delo

09.07.2024.

Advokat Udruženja novinara Srbije (UNS) Gordana Кonstantinović kaže za sajt UNS-a da u integralnoj verziji izjave Srđana Škora o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici u emisiji emitovanoj 25. juna na КTV televiziji ne postoji nijedan element bića krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, niti bilo kog drugog krivičnog dela.
„Samo ugrožavanje sigurnosti kvalifikovano je tako da ono što je Škoro rekao uopšte ne može da se podvede pod to krivično delo“, dodala je ona.
Кonstantinović ističe da treba uzeti u obzir da mnogi mediji nisu verodostojno preneli ono što je Škoro rekao, gostujući u emisiji „Bez pardona“ na КTV televiziji.
„Ako tužilaštvo bude radilo svoj posao kako treba, kada pogleda ono što je Škoro zaista rekao, a ne ono što je izvučeno iz konteksta, videće da tu zaista nema elemenata krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti“, dodala je ona.
Inače, Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Prvom osnovnom javnom tužilštvu da formira predmet i ispita da li u navodima Škora ima elemenata krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, izvršenog na štetu predsednika Republike Aleksandra Vučića i njegove porodice.
Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić najoštrije je osudio Škorovu izjavu i rekao da je emitovanjem apsolutno neprimerenih i neprihvatljivih stavova Srđana Škora u programu КTV grubo narušen javni interes u oblasti javnog informisanja utvrđen Zakonom o javnom informisanju i medijima (ZJIM). Ovu izjavu Ristića kolegijum КTV ocenio je kao pritisak na njihovu uređivačku politiku.
Ristić, kako kaže Кonstantinović, treba da deluje u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima (ZJIM), ali i da se uzdrži od izjava datih u dnevno-političke svrhe.
„Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, ima ovlašćenja koja treba da koristi uvek, i prema svim medijima u istim i sličnim situacijama jednako“, kaže Кonstantinović.
Autor: A. Ničić Izvor: UNS
Gordana Кonstantinović (foto: Pres centar UNS-a)

Najnovije